Archive for the ‘Träningstips HUND’ Category

En räddare i nöden för alla barn!

Kommer tillbaks så fort jag hittat TOMTEN!

Perfekt familjehund som är både smart och rolig!

Det här är den mest underbara hundras som finns, enligt mig!

Ursprung:

Tibetansk terrier (på tibetanska dhokhi apso, ”långhårig utomhushund”, eller Tsang apso, ”långhårig hund från Tsang-provinsen”, med flera namn) är en hundras med ursprung i Tibet men framavlad i Storbritannien. Ursprungligen är den en vallande herdehund och boskapsvaktare, den skulle varna för hot och inte anfalla, det hade man mastiffer till. Därför har tibben ett skarpt skall som skrämmer även om någon försöker göra intrång på tibbens område. I Europa har den använts som sällskapshund och till hundutställningar.

Tibetansk terrier har inget släktskap med terrier, det var engelsmännen som tyckte att det var ett passande epitet. Till typen påminner den mest om en liten Old English Sheeepdog, men med en svans ringlad över ryggen som på en spets. Rasen är väl anpassad till ett kyligt klimat och pälsen är lång och tät. Detta är en hund som kräver mental stimulans för att må bra. De älskar utmaningar och det är otroligt duktiga på att klättra i berg. De kan vända på små ytor mitt i ett språng, så bergsbestigning är ingen konst för dessa underbara hundar. De kan även springa på skare utan att trampa igenom.

Storlek & vikt:
Mankhöjd för hanhund: 36-41 cm. Tik: Något lägre.

HELHETSINTRYCK: 
Tibetansk terrier skall vara medelstor, robust, långhårig, i stort sätt kvadratiskt byggd och ha ett resolut uttryck. Rasen skall ge ett balanserat intryck utan överdrifter.

Egenskaper

En tibetansk terrier är livlig, godmodig och en trogen kamrat. Ett tibetanskt ord för rasen betyder ”småfolket” eftersom de värdesatts som sällskapshundar och en i familjen. Till temperamentet är den öppen, alert, intelligent och modig, varken vild eller stridslysten, men intar oftast en reserverad attityd gentemot främlingar.

Att tänka på:

Trots att de är lättränade så kräver en vänlig men tydlig ledare, då de kan vara lite självgående och ta saker i sin egen takt. Med lek kommer man långt med dessa hundar. Jag har till och med lyckats lära min hane att säga ”mamma!” Men som sagt, de håller sig till reglerna så länge som de vet att du kan se dem. Älskar även att vara i centrum och roar alltid med sin charm och personlighet.

Vill man ha en utställningshund får man inte ha för stora förväntningar på hunden. Det är inte säkert att det blir som du tänkt. Det finns ju så mycket att se på och har man inte humor och tålamod, så är det lika bra att slå bort tankarna på detta.

De är duktig på agility och suverän på att klättra över staketet runt din tomt om den känner för en liten utflykt och promenerar smidigt bland blomkrukorna i fönstret utan att välta krukorna. De är även starka i bakbenen och kan från stående ställning lätt hoppa rakt upp till 1 meter. Allt för att komma fram till sin flock. Så med andra ord är även hundstängsel runt en hundgård är en lätt match för tibbar. Styrkan i bakbenen gör dem även lämpade för dans då de kan stå upp länge på sina bakben.

Roligt med trix:

 som att leta godis i upp och ner vända burkar, lära sig ord som ”mamma” och att gå höger eller vänster på promenaderna, att leta efter familjemedlemmar i skogen och svampsök,är inte svårt om man leker mycket med sin pälskling.

Hundgodis

Author: S.R-lilja

Tips: Du kan göra eget träningsgodis

Här kommer lite tips till hundägare som vill träna sina hundar och behöver variera belöningen med lite annat godis. Eller bara vill ha mer förslag.

Undvik att ge levergodis, för mycket lever skadar hundens egna lever. 

Frolic, det är väldigt salt. Små mängder är inte så farligt men det finns så mycket annat att ge som belöning.

 

Se vad din hund svarar bäst på och använd det. Vissa hundar nöjer sig  med en klapp och en glad ägare. Vissa älskar att leka sig fram till kunskap och vissa är totalt galna i leksaker. Men så finns det dessa matglada vovvar som gör allt för en bit godis.

Ett tips för allergiska hundar: Popcorn går alldeles utmärkt att använda som träningsgodis. Salta inte!

Har din hund svårt att ta till sig torrfoder? Låt då torrfodret bli belöningsgodiset. På så vis får den i sig sitt dagsbehov utan att veta om det. :)

 

Torkad korv och blodpudding mm.

 • Det går jättebra att torka både korv, bacon, kött och blodpudding! 
 • Skär upp i lagom stora (små) fyrkanter som max bör vara sisådär en tre, fyra milimeter tjocka för bästa resultat.
 • Ställ sedan ugnen på 50 – 75 grader och lägg ut ‘godisarna på ett bakplåtspapper.
  Stäng inte ugnsluckan, låt den vara öppen nästan ca 10 cm medan du torkar.
  Svårt att säga hur många timmar det tar, men luktar det bränd eller stekt mat så har du haft för bråttom, sänk värmen!
Blodpudding går fort, ca 3 timmar i ugnen sen får bitarna ligga och lufttorka på plåtarna ca 1 dygn. Håller i flera månader om man gör så här. Ett förslag när det gäller torkning av blodpudding. Det kan dofta mycket och länge i köket så lägg gärna lite citron i ugnen när du är klar.

Tiden för  korven beror lite på hur fet den är… och man får nästan alltid räkna med att ett litet flottigt lager blir kvar utanpå, men det är inte värre än t.ex frolic.

Det går även att torka
Svål, bacon, blodkorv, leverkorv, lever av gris, nöt eller fågel och hundarna fullkomligt älskar det =)

OBS! Torkad lever är en riktigt delikatess för de flesta hundar. (Ge inte för ofta bara.) Koka dock gärna av den i ett par minuter (i en gryta med vatten och en halv tsk salt) först. Det gör att levern blir både mer lätthanterlig och lättare att torka (den ”flyter inte ut” lika lätt).
Hållbarheten är lång, i tättslutande burk eller påse klarar det sig kylskåp ett par veckor. Det kan dessutom frysas och håller då i princip hur länge som helst.

Tiden för dessa produkter är osäkert. Men har du låg värme på så blir det bra till slut iaf. Lufttorka alltid efteråt och ge inte hunden varmt godis!

Förvara torkade produkter i burkar med tätslutna lock. Häll i lite ris så drar det till sig fukten.
När ni går ut så tar du en papperspåse eller en mindre burk, det finns även godisbehållare att köpa i djurbutiker. Har du inget av detta så går det att ta en plastpåse, lägg ev lite papper i botten. Man kan även ta ett kaffefilter. Den rymmer lagom många godisbitar. Man ska ju inte ge godis som ersättning för måltider.
Ost
 • Ostbitar är väldigt gott som godis. Små fyrkantiga och väldoftande.
 • Man kan även ta en tub baconost och klicka ut belöningen direkt i hundens mun.

Tips: Frys in i ”portionsförpackningar” i små fryspåsar, som lätt kan tas med ut på träningen. De flesta hundar tar godiset även när  det är fruset.

Är man stor ska man vara snäll!

Ett roligt tips som jag själv använde till mina hundar på sommaren…

Jag tog tomma plasttburkar och fyllde med kallt vatten och sen hällde jag i lite goda matrester som t ex köttbullar, korv, äpplebitar, ost mm. Frös in det och när det var genomfryst så fick hundarna kalasa på detta ute på gräsmattan. Det blev en rolig och långvarig sysselsättning både för vuxen och valp. Det gav oss fri grillkväll och nöjda gäster!

Den smarta minigrisen

Author: S.R-lilja

Minigris

”Hundar ser upp till oss, katter ser ner på oss och grisar ser oss som jämlikar”
Winston Churchill 1946
 
 
Minigrisen är lättlärda och kanske till och med smartare än en hund. Men de är också otroligt envisa. De anser att de ska få göra som sin ägare. Därför måste man tänka på att ha barnsäkra lås på lådor, skåp mm grind framför dörröppningar. Staket runt rabatter utomhus, annars vill minigrisen gärna hjälpa till med trädgårdsarbetet. Blir minigrisen uttråkad så är det risk för att den börjar att böka och riva i allt den kommer åt. Möbler, tapeter mm kommer då att bli förstörda.

Många skulle nog välja att ha två stycken minigrisar och ha dem utomhus istället. De gillar ju att böka och  de är duktiga på att klura ut saker. Därför måste inhägnaden vara säker. De kan ju faktiskt gräva sig ut. Eller som en kulting vi hade som försökte att spriga igenom träribborna. De kom igenom med huvudet men sen kunde den inte backa för öronen sätter stopp. Det blev ett fasligt skriande.  Så kolla upp vad som krävs för att din minivän ska hålla sig på rätt plats. Ska man ha grisen inomhus behövs en regäl låda med kattsand.  

Man tränar minigrisen att gå i koppel och eftersom den älskar att vara i din närhet jämt, så är det inga stora bekymmer. Räkna med att du inte kan gå långt med din lilla vän. Det är ju så spännande att böka och äta när man går ut. En gris äter jämnt och det gäller att ta reda på hur man undviker övergödning. Minigrisen ska ju inte väga mer 60 kg. Normalvikten ligger mellan 30-60 kg.Tro nu inte på myten om att minigrisen endast kommer att väga 10 kg som vuxen.

Om du tänker köpa en minigris, så var väl påläst och besök olika uppfödare. Det finns uppfödare som svälter sina suggor för att få mindre kultingar. Frågan är hur friska de blir. Varning!

Pälsallergiker ska inte köpa minigris!

Det är falsk information om att de är allergivänliga. Mer information kan du få på www.zoonen.com eller fråga din läkare.

 

http://youtu.be/YtTXxjVcJOw

och så här smart blir den med mycket träning, godis och kärlek.

www.youtube.com

Söta som socker

Author: S.R-lilja

Saga är nyfiken på örterna :)

 Saga är en blandras mellan Norsk Skogkatt och Perser

Älskar att bli fotograferad

Goosie är en blandras av Norsk Skogkatt och ChinchillaPerser Ovanligt med en hane som är trefärgad. Men det är kanske pga att det är goldenfärgad chinchillaperser i honom. Väldigt härlig katt med stort hjärta. Lättränad och charmig.

Perserkatten Bella!

Bella renrasig Perser, fick inte gå i avel pga att nosen inte var tillräckligt platt. Själv tycker jag att hon är finare än avelskatterna. Men det är ju min åsikt. Inga problem med andningen här inte. :)

Eldflamman

En blandraskatt till, denna söta misse är en blanding mellan Main Coon och Norsk Skogkatt. Frisk, glad och pratig blir nog ganska stor.

Perser/Norsk Skogkatt

Maja är en blandras mellan Perser och en hemlig beundrare. Hon ser ut som en gosig nallebjörn med sin täta, korta och mjuka päls. Hon är en fin liten dam som inte låter sig luras av tuffa killar.

Undulater trivs bäst i flock

Author: S.R-lilja

Undulat

Vuxna undulater är ganska lätta att avgöra könet på. Hanens vaxhud ovanför näbben är blåaktig medan honans är allt mellan vit eller rosa till beige eller brun. Däremot är det svårt att könsbestämma undulatungar.

För att lyckas att få en talande undulat, skall du skaffa dig den som unge. Det skall vara en hane då de är lättare att göra tama och har lättare för att lära sig. Den ska inte kunna höra andra undulater när den ska lära sig och det krävs att du umgås mycket med hanen och försöker att få den handtam samtidigt. Det ska upprepas även när orden sitter där. Fågeln  kan annars glömma vad den lärt sig. Min mormor och morfar hade en undulathane som kunde säga: Koka kaffe kärring! undrar varför? hihi…

Hur avgör man om det är en ung eller gammal fågel?

Storleken på pupillen är också ett ålderstecken. Unga undulater har svarta ögon och äldre har en vit ring runt pupillen. 

Ungfjäderdräkten är lite annorlunda till utseendet än den vuxna undulatens fjäderdräkt. Unga undulaters vågteckning på huvudet går nästan helt fram till vaxhuden över näbben. Fläckarna på halsen ser också annorlunda ut; mindre och sällan runda. Deras näbb har en annan färg än vuxnas; mörkare. Det är inte hos alla varianter som man kan använda de olika kännetecknen, hos opaliner kan man t. ex. inte använda den med vågteckningarna, då denna variant inte har några vågteckningar på huvudet. Sen finns det en annan variant Danskbrokig undulat. Vuxna danskbrokiga kan uppträda med vågteckningar helt fram till vaxhuden. Men näbbfärgen och fläckstorleken kan hjälpa här. Andra varianter kan också ha ett utseende som gör att vissa av kännetecknen måste uteslutas. Därför är det en fördel att först välja vilken man vill ha och därefter läsa på lite för att inte bli besviken.

Undulater vill ha sällskap och en spegel kompenserar inte detta.Fågeln blir lätt besatt av spegelbilden och matar den som galna. Det spelar ingen roll hur den anstränger sig så får den ingen respons. Spegeln blir en bakteriehärd och fågeln fortsätter även om du rengör. Undulaterna kan bli sjuka både av att ständigt spy upp mat men även av att få i sig de dåliga, halvsmälta fröna som fastnat på spegeln. Är en undulat ensam mycket blir den olycklig. Du kan till viss del duga som surrogat men då krävs det att du är hemma mycket och spenderar mycket tid med fågeln. Hinner du inte detta så är det bättre att ha två stycken undulater. Visst kan du ha en undulat och träna upp den till att bli handtam och senare köpa en eller flera till.

Undvik att köpa fåglar i djuraffär. Det är få som är kunniga på fåglar och de fåglar som finns där är oftast appatiska pga att de inte får flyga fritt och så är de understimulerade. Du får friskare och gladare fåglar från duktiga uppfödare. De kan även ge expertråd.

Buren måste ha en viss storlek. Minimimåttet är 70×45 cm och 60 cm hög. Det finns regler för detta. Det beror även på hur många fåglar du ska ha.

Undulater gillar att leka:

Så ha många säkra leksaker i lager. Být ut lite då och då så tror fågeln att det är nytt och har lika roligt igen. Det finns många roliga leksaker som man kan göra själv. Kottar, läderremmar, tygknutar mm

Använd inte sand som bottenmaterial:

 Sanden kan packas i krävan och tarmarna, i värsta fall kan det innebära döden för undulaten. Istället för sand kan man använda tidningspapper från vanliga dagstidningar. Man kan också sätta dit blad, hö eller gräs som omväxling. Det brukar gillas av de flesta.
Av någon konstig anledning verkar vissa som använder sand ha svårt att inse att sand faktiskt kan skada undulaterna allvarligt.
Vissa tror att ”Tidningspapper är giftigt” – nej tidningspapper är inte giftigt längre. Men glöm inte att ta bort häftklamrarna!

Inte heller sandrör det sliter mer på undulatens fötter

Använd naturliga grenar med olika grovlek. Rep är också bra för dem att klättra i.

Vatten och mat

Ska serveras i rena behållare. Är den en unge du köpt så ha maten i en öppen skål, då det inte är lätt att förstå hur foderautomater fungerar. Det finns särskilda vitaminpreparat som man ”ska” hälla i vattnet så undulaterna får i sig vitaminer. Detta är bara bluff och båg, vitaminerna försvinner efter en liten stund och bakterier börjar frodas i vattnet. Satsa i stället på en allsidig kost och ett högkvalitativt vitaminpreparat i pulverform.

Tips inför träning av Hund

Author: S.R-lilja

Leken blir träning

 När valpen är liten är det viktigt att tänka på att den inte orkar så mycket, anpassa ”träning” med sunt förnuft. Träna med lek i tanken. Korta mysiga stunder för att valpen inte tröttnar. Glöm inte att gå ut och rasta valpen efter lek, mat och sömn. Inga långpromenader före valpen är redo. De har inte muskler starka nog. Valpen ska miljötränas med försiktighet och tänk på att det inte alltid är bra att låta alla hälsa på valpen. Jag tycker att du ska låta dem som du tänker umgås med själv är fullt tillräckligt som kontakt. Valpen ska heller inte nosa eller busa med andra hundar innan sista vaccinet är avklarad. Det är inte alla som vaccinerar sina hundar och det skulle vara synd om smittor sprids om man kan undvika det.

Att tänka på innan träning av hund, ung som gammal:

 • Använd gärna ett mjukt godis som ostbitar eller korv som ges i små bitar som belöning. Undvik att ge levergodis, då det i stora mängder skadar hundens egen lever. Beröm även med rösten!
 • Var snabb i din belöning när hunden utför önskat resultat.
 • Det är din uppgift att se till så att hunden lyckas.
 • Om hunden har lätt för att gå upp i vikt går det lika bra att  använda delar av det dagliga fodret som godis, så får hunden inte för mycket mat.
 • Gör dessa övningarna minst 3 gånger efter varandra i början. Hunden kan då få en ”Aha-upplevelse” och hunden förstår innebörden.
 • Lägg på kommando på övningen först då hunden utför rätt handling.
 • Träna först i lugn miljö utan störningar. När hunden kan sin uppgift kan man höja svårighetsgraden genom att öka störningar i miljön runt om.
 • Det är bra att ta tillfällen i akt och träna i olika miljöer.

Allergivänliga hundar?

Author: S.R-lilja

 

 
 

Allergivänlig? Jag? Näe!

Måste medela att tyvärr finns det inte några allergivänliga hundar! Inte ens nakenhundar är det.

Det kan däremot vara så att vissa hundar utsöndrar mindre allergener. Det vet man inte om man inte först umgås med hunden.

Många tror att längden på pälsen spelar roll men detta är en felaktig uppfattning. Däremot har man sett att hanhundar har en lite högre utsöndring än tikar. Hudinfektioner visade även ge en ökad allergenutsöndring hos hundarna. Enligt Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren som ger expertråd i  fråga-veterinären. se

Min lillasyster är pälsdjursallergiker och fick en dag prova på att ha pudlar. Två tikar närmare bestämt. Dessa skulle ju vara allergivänliga, sa man. (Detta var några år sedan) Det gick bra ända tills kvällen närmade sig. Hon fick klåda i ögonen som började svälla upp. Akut fick hundarna flytta hem till mig för att dagen efter återlämnas till ägaren.

Viktigt vid köp av HÄST!

Author: S.R-lilja

 

 
 

Obs! Viktig info!

Begär alltid besiktning även om ägaren säger att den är utförd innan.
Begär besiktning på en hästklinik och var med.
Många gör stallbesiktningar men det är inte att rekommendera.
Är det hästförsäljningstall så säger de sig ofta ha färdigt besiktning men det är på egen risk, då det uppmärksammat sig inte och stämma då det varit lurendrejerier. Alla är inte oseriösa men ta det säkra före det osäkra. Säg till ägaren att ni kan dela kostnaden om inte dennes går med på och betala hela kostnaden själv. Man kan dra av i köpesumman med i slutändan.
Var alltid med på besiktningen om du har möjlighet till det.
 

Gör alltid en chipkoll på hästen innan besiktningen så det är rätt häst med passet. En besiktning i en hästklinik är utförlig: Böjprov, longering, munkoll, hullkoll, hjärta o lungor, psyke, blodprov. MM kommer inte riktigt ihåg allt
Om man ser något i böjprovet som markerar mer än normalt, tag då och begär röntgen bilder även om det kostar extra men det är det värt, en häst som markerar på böjprov behöver inte vara halt, men den kan vara från lätt till svårt skadad så för den säkraste sidan begär röntgen. Man frågar veterinären vad den tycker sedan om det visar sig något. Och man begär en handlingsplan om det visar hälta, vård osv.

Begär alltid svar på blodprovet så snart som möjligt.
Är hästen hel o fin så är det bara och köpa den om man är intresserad. Det bästa är att man tar hem hästen samtidigt då man gjort besiktningen, man tar med en hästtransport samtidigt. Så har vi gjort och det är lite för man vill ju få hem hästen samt man vill att det inte ska hända något under tiden innan man får hem den, allt kan hända mellan där.

Mattes älskling!

 
Jag har personligen gjort besiktningar på olika sätt, hemma, hos ägaren, på hästklinik. Men jag kommer alltid göra en hästklinikbesiktning from nu, då jag har råkat ut för det ena och det andra, delvis så hade vi själva en besiktning hemma till vår ponny som är till salu och det visade sig inte vara helt bra, så det blev inget köp där av de som var intresserade och köpa henne, de var inte ens intresserade av och göra en mer utförlig undersökning heller tråkigt nog, för hästen går som vanligt nu annars. Men får vi sålt henne så åker vi till en hästklinik och gör en ny besiktning och ev gör en hältundersökning om det visar sig då.
Att göra böjprov och låta hästen sedan springa på en gårdsplan med grus/stenar kan vara lurigt då hästen kan ömma av dem och markerar då en hälta. På en hästklinik så har man en anpassad gång att låta hästen springa i som är rakt och typ cementbelagt.´
 
Den bild med alla hästar är våra vi har just nu. Tobbe, Kincaid, Kiara, Miracos Mac Andrew och Sörbys Wilma. Tobbe är även den fjording på ensamna bild som är min häst.
Kincaid  är Till salu den lilla bruna längst fram på bilden.
 
Ja jag kan skriva hur mkt som helst om det och om mina upplevelser och erfarenheter här men forts följer.
Hälsningar Ingela I Landvetter

Giftigt för din katt!

Author: S.R-lilja

Först och främst FÖRSÖK att behålla lugnet om olyckan är framme!

Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation – dygnet runt

 Ha noga koll på att du har ägarpapper, försäkringspapper och  Veterinärpapper med cipnummer eller ID-märkesnummer och information om vaccination mm. i samma mapp.

 • Choklad, ju mer kakaohalt desto värre.
 • Tobak
 • Smärtstillande medel inehållande paracetamol, eller acitylsalisyra
 • Klorerade desificeringsmedel
 • Insektsgift
 • Ormbett 
 • Råttgift
 • Rå lök
 • Blommor och växter av oilka slag se vilka här: http://www.junglespots.se/Engelsk%20sida/giftigav.htm 

Nyfikna och ovetande om faror!
Katten vet inte vad som är giftigt!

Kanske det är en idé att varna för julblommor som julrosen och julstjärnan redan här. Julen är ju i antågande.

// Myt: Fisk är bra kattföda.

Falskt: Fisk i stora mängder är inte bra för katter. Det beror dels på att rovfiskar, såsom tonfisk, innehåller höga halter av tungmetaller som är farligt för en liten kattkropp, och dels att fisk i sig har ett mineralvärde som är för högt för katter och kan leda till att de får struvit (kristaller i urinen). Rå fisk är särskilt dåligt eftersom den hämmar upptaget av en b-vitamin (thiamin) vilket på sikt i värsta fall kan leda till hjärtsjukdom och förlamning. Dessutom har rå fisk sannolikt med sig parasiter såsom bandmask. Vidare innehåller fiskkött för lite E-vitamin i förhållande till mängden fleromättade fettsyror. Ger man mycket fisk kan detta medföra att katten drabbas av pansteatit som är en inflammation i fettvävnaden som gör att underhudsfettet klumpar ihop sig och förstörs. Fiskprotein är också en vanlig allergen för katter med födoämnesallergi

Om din hund eller katt drabbas av ormbett gör så här:
Se till att djuret inte går självt utan bär det hem. Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit. Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination.
Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. Kontakta alltid veterinär! De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer nämligen senare och innefattar skador på hjärta, lever och njurar.

 Alla ormbett kan vara farliga. Vi har lyckligtvis inte så giftiga ormar i landet men huggormsbett är tillräckligt farligt för speciellet katter. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet.

Källa: http://mainecoon.ifokus.se/articles/4d7148e6b9cb46222705cf94-giftigt-for-vara-katter och http://www.swecat.com/Katt/Forgiftning

Du har väl inte glömt att skriva upp telefonnummer till giftcentralen och veterinären???

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu