Archive for the ‘Träningstips KATT’ Category

Katten tränar upp dig

 

Ja, det är faktiskt sant! Katten lär dig att förstå vad den vill!

Och du är faktiskt riktigt läraktig. Du lär dig mer och mer för var dag med din katt. Är du bara intresserad och nyfiken så ska du få en hel del kunnande från din vän. Har du fler än en katt så lägg märke till hur de pratar med varandra. :)

Katten använder både kroppsspråk och jamande för att prata med dig. De har en mängd olika tonlägen i sin repetoar.

När katten jamar betyder det ungefär ”Se på mig – jag behöver prata med dig.” Men de kan ju jama på flera sätt här kommer en liten tolk för kattspråket:

Jama uppfodrande – ”Släpp genast ut mig!”
Jama bedjande – ”Du har väl inte glömt att jag ska ha mat?”
Jama ängsligt – ”Rädda mig från den här otäcka situationen” (t ex om man sitter på en gren och inte vågar klättra ner).
Kurra mjukt – ”Hej, här kommer jag” eller om det är en kattmamma med ungar: ”Följ mig.”
Gny lågt – ”Jag är rädd”
Fräsa – ”Låt mig vara annars blir det synd om dig!”
Skrika – ”AJJJJ!!!”

Svansen

Mycket kan uttryckas med svansen. Höjer den sig stolt i luften eller gömmer katten den så gott det går mellan benen? Ja, innebörden i dessa meddelanden till omgivningen skiljer stort.

Högburen svans – ”Hej, här kommer jag!” Ju högre buren svansen är, desto mer intresserad är katten av dig. Står den rakt upp utan böjd svanstipp finns det inga reservationer alls.
 

Svagt böjd, hängande svans – ”Jag känner mig trygg.”
Horisontellt uppburrad svan – ”Jag tänker gå till anfall!!” Om nedre delan av svansen hänger är aggressiviteten parad med rädsla.
Svansen slår fram och tillbaka – ”Ska jag eller ska jag inte – jag kan inte bestämma mig…” Är svansen dessutom uppburrad kan det vara fara på färde – katten kan bestämma sig för att gå till anfall.

Svansen slår inte så hårt utan svänger lite lätt- ”Ok, lite mysigt är det iaf.”
Svansen bärs riktigt lågt eller instucken mellan benen – ”Jag ger mig, du är överlägsen.” Ska man få stryk eller slåss är svansen bara i vägen. Och genom att gömma undan svansen blir kattens målyta mindre.

Om katten styrker sig mot en grannes ben så räknar katten den personen som en i gänget. Vänskapsbanden stärks!

Titta även på kattens ögon när du kelar med den.

Smalnar de av så är det dags att sluta kela. Katten blir snart irriterad och kan klösa dig.

 

Katter är väldigt tydliga i sitt kroppsspåk och ger direkta order som du lär dig innom kort.
Katten sträcker ut sig vid dina fötter:
”Det är hög tid att du börjar klappa mig nu!”

Katten jamar regelbundet:
”Jag tänker irritera dig ända tills du ger mig mat!”

Katten lägger en leksak vid dina fötter:
”Lek med mig!” detta är om det är en mus även en av kattens största gåva till dig! ”Se här vad jag fångade till dig, mat!”

Katten hoppar upp på fönsterblecket:
”Ser du mig? Hallå?!?! Släpp in mig!”

Katten stirrar envist på dörrvredet:
”Släpp ut mig! Nu!”

Det finns mycket mer att läsa om katters sätt att prata med dig. Bl.a. Har ICA en kattbok om detta. Sen finns det även på HJs kattsida

Så pratar ni med er katt!

Author: S.R-lilja

 

Katter är inte omöjliga att prata med, men oftast så är det du som lär dig av katten!

Vi förstår varandra!

Lär dig en sak, gör som katträdda och du får katten hos dig utan större problem.  :)

Folk som tycker om katter  tittar eller till och med stirrar på dem – ett beteende som oftast gör katter väldigt osäkra. Men om man, som många katträdda, tittar bort finns det ingen anledning för katten att oroa sig. Det gör istället att den vill  lära känna den nya bekantskapen. Vilket får till följd att den som är katträdd tittar ännu mer intensivt åt ett annat håll, och ju mer de tittar bort desto nyfiknare blir katten. 

Vill du bli vän med en katt – fånga dess blick, blinka och vänd bort huvudet.

Katter kan visst lära sig ord

Mina katter lärde sig många ord, enbart för att jag var konsekvent och inte bytte ut orden. De lär sig ord som  t. ex.”sitt namn”, ” mat”, ”kom då”,” ut”, ”lugn och ” sitt”.  Sen lär de sig många fler ord om du pratar ofta med dem. Mina spann högt när jag tittade i deras ögon en kort stund och sen slöt mina ögon samtidigt som jag sa: -Åh, så stilig man får vara då!  eller -Vad vacker du är nytvättad och fin. osv.

Katter ser först på kroppsspråket och sen hur du pratar.

En katt snappar upp ditt kroppsspråk fortare än du tror att du ens själv gjort något. De kan känna av stämmningen direkt på hur du rör dig och om du är ledsen.  Det är nästan magiskt!

Sen hör de på ditt tonfall. Minsta lilla ton hör de. De har ju lärt känna dig under en tid och då förstår de mycket mer än man kan tro. Därför är det viktigt att faktiskt prata med sin katt redan från första dagen. Sen vill jag tillägga att det visst går att träna en gammal katt!

Att välja katt

Author: S.R-lilja

Söta som små bortglömda som stora.

Har du planer på att skaffa en katt?

Många har inte haft katt innan och vill helst slippa tidskrävande uppträning. En kattunge får vem som helst att falla men det kräver mycket arbete för att den ska vara ”hemtam” . Missköter man träningen så lär man få en busig och styrande vilde i hemmet. Då är det lätt att många slänger ut sina små söta monster.

För att unvika problem kan man ju faktiskt köpa en vuxen katt. Det finns otroligt många oönskade katter i landet. Rädda dem först om du är osäker på att du hinner med en vild kattunge. Det finns gott om omplaceringskatter och det är bara att söka på nätet. Nu vill vi inte höra inlägget ”Men om man inte har internet då?” Hm. du läser ju här! ;)  

Även polisen hjälper till att omplacera upphittade katter, hundar mm. Men först och främst är det katthem. Finns i hela landet! Tur att det finns så många som ställer upp och räddar djuren.  Tänk vad många herrelösa djur vi skulle ha ute annars!

Ska du nu välja en kattunge till familjen. Glöm då inte att barn har en förmåga att peta och dra mycket. Det kan orsaka stress för katten och den kan riva ditt barn.

Vet du att du tänker satsa på en kattunge iaf. Lova då att söka upp olika raser på nätet och hitta den du verkligen vill ha.

Långhårig, naken, semilånghårig, kort- stäv- eller lockig päls. Har du tid med pälsvård varje dag?

Det är också viktigt att veta hur de olika raserna är rent psykiskt. Vissa raser kräver extra mycket. En del vill inte kela och är mer enmanskattter, vissa vill bara ha uppmärksamhet.

Vissa blir stora och kräver andra klätterträd, vissa blir små. Riktigt små ”dvärg”katter har svårt att tygla sitt humör ute, då det är små och måste försvara sig. Hade en katt som vaktade bättre än hunden. Hoppade fram och skrämde till och med Rottweiler och pittbull.

Ska katten vara utekatt? Tänk då på säkerheten för katten. Är det bilfritt eller tryggt nog att gå ut. Finns det många dominanta katter i omgivningen? Är grannarna allergiska? (det kan skapa mycket osämja om din katt smiter in hemma hos dem) Finns det gott om träd så att katten kan fly om det kommer en lös hund, räv eller annat farligt?

Är omgivningen säker, har de råttgift utspritt i omgivningen?

Är katten chippad så du får hem katten om det smiter

Är katten kastrerad/sterilicerad eller har p-piller. Mindre risk för att hanar bråkar om revir och att honorna får massor av ungar som du inte hittar köpare till.

Släpp inte ut katten första dagarna. Du kan börja med att vänja katten med sele och då kan du gå lite runt omgivningen och visa den vägen hem.

Sen finns det tusen orsaker att välja katt och inte bara negativa saker. Du får en livskamrat som alltid blir glad när du kommer hem. Håller dig sällskap om du är sängliggande, kurrar när du kelar med den, älskar att leka med dig och så vidare……..

Att träna KATT

Author: S.R-lilja
Man lär sig av det man ser!

Liten blir stor

Katter är smarta och låter oss lära av dem först och främst.

Men är vi tålmodiga och envisa kan även dessa små tigrar lära sig.

Katter lär sig också av det de ser och det vi gör.

Träna därför katten från dag 1.

Visa kattungen var den har lådan och låt kattungen utgå därifrån när det är första gången den är hemma hos dig. Därefter…

Sätt smör på kattungens små tassar när du kommer hem första gången med nya vännen. Den ska i lugn och ro få utforska hemmet och med hjälp av smöret känner kattungen igen doften där den har gått redan. Det gör den tryggare.

Matskålen ska inte stå i närheten av kattoan. Låt kattungen hitta matstället själv ;)

Vänj den med att du flyttar runt saker i hemmet. Annars får du en orolig kissemisse som reagerar med att markera.

Utforska mer när kattungen börjar vänja sig. Glöm inte att leka och kela varje dag!

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu