Archive for the ‘Tamfåglar’ Category

Nedanstående djursjukhus har specialister i fågelsjukdomar

Djursjukhuset Blå Stjärnan i Göteborg

Bo Runsten

Gjutjärnsgatan 4

417 07 Göteborg

tel 031- 65 35 00

http://www.blastjarnan.se/

Djursjukhuset Strömsholm

Sylthagsvägen 12

730 40 Kolbäck

tel 0220-432 00

http://www.regiondjursjukhuset.se/info.asp/id/1810

Mälaren Smådjursklinik

Marianne Tornvall

Hälgesta 1,

19391 Sigtuna,

tel 08-592 540 80,

http://www.malarensmadjur.se

Djurkliniken Roslagstull

Gunnel Anderson

Valhallavägen 12 A,

114 22 Stockholm

08-612 57 60

http://www.djurklinikenroslagstull.se

Fågelkliniken

Cecilia Trägårdh

Fågelkliniken Abrahamsäng, 37045 Fågelmara

0733-36 80 38

http://www.fagelkliniken.se/

Varning för semesterfågel

Author: S.R-lilja

Varning för fågelpassning

Undulater tål inte många avvikelser från det dagliga, de blir stressade. Även om de passas hemma hos personer som är vana vid djur, kan det ändå bli stora problem. Det räcker inte med att de får sitt dagliga foder och en grundlig skötselvägledning, bara det att komma till ett nytt ställe, med nya ljud, nya lukter, ändrade foderrutiner eller bara annorlunda vatten, är nog för att det går galet. Det är alltså en riktigt dålig idé att åka hem med undulaterna till någon annan när semestern står för dörren.

Det du istället kan göra är att du får någon till att komma hem till dig, för att fodra och byta vatten hos undulaterna, då går det sällan galet. Undulaterna är där de är vana vid att vara, det är kanske lite händelselösare än vanligt, men det är också den enda skillnaden på hur de upplever vardagen. Undulaterna blir inte ensamma genom att sitta själva i en veckas tid eller två, ofta är de ju ändå själva större delen av dagen när du arbetar eller är i skolan.

 
 

En undulat i ram

En trygg fågel är frisk

Lite basfakta om fågelburen och dess inredning. Tips och varningar ger dig en tryggare tid med din fågel. Glöm inte att fåglar är flockdjur.

 På min blogg finns fler råd om just Undulaten.

 Buren får aldrig stå i drag, t.ex. med ett öppet fönster, heller inte i direkt sol, det kan bli mycket varmt där. Fåglar  mår bäst av en konstant temperatur, med skiftande värme eller kyla blir de lätt nedkyld. Detta gäller även andra djur som bor i bur.

En vägg bakom ena sidan av buren gör undulaten tryggare.

Ställ inte buren för nära fönster. Jag hade en bur med zebrafinkar intill vardagsrumsfönstret och en kråka flög rakt in i rutan. Alla min finkar dog av skärck.

Ställ inte buren så att små barn och t.ex. katter kommer åt den.

Det är en stor fördel att möblera om lite då och då i buren. Vilda fåglar flyttar ofta och byter miljö. De tama fåglarna kan lätt bli uttråkade om de har samma inredning hela tiden. Göm lite mat eller gör matleksaker av rör med lock på en sida. Häng upp det i ett lite grövre snöre som de kan klättra på och försöka lista ut hur de ska komma åt maten. Det finns många roliga saker att utveckla inom burinredning. Fantasi och glädje gör även fågeln lycklig.

Tips till sommaren:

Om du har en trädgård, är det en god idé att när det är bra och varmt väder att sätta ut buren under några dagar om sommaren. Men se till att den står i skugga och att buren sitter så högt och stabilt att eventuella katter inte kan komma och riva ned buren. Tänk på att katter hoppar ganska högt och att de kan klättra.

Passa på att skaffa naturpinnar till sittpinnar.Tänk på att:

  •  Buren inte ska vara för liten. Den ska vara anpassad efter minst två fåglar.
  • Ha inte för mycket leksaker i buren.
  • Se till att sittpinnen aldrig är ovanför matskålen eller vattenskålen. Fåglar bajsar ofta och det skulle bli mycket bakterier i skålarna annars.
  • Klätterpinnar och sittpinne ska inte vara placerade för tätt intill burens galler. En lite osmidig fågel kan lätt fastna mellan pinne o bur och det blir en dödsfälla.
  • Klätterpinnar och sittpinnar bör ha ett lagom avstånd från burtaket så att fågeln kan sträcka ut vingarna helt när den hoppar mellan dem och slipper slå i taket.

 Och om du vill att din fågel ska få flyga fritt inomhus. Se till att:

  • Inte ha fönster eller dörrar öppna
  • Täck ev speglar så att fågeln inte flyger rakt in i dessa och bryter nacken.
  • Dra gärna ner persienner den första tiden om det är unga fåglar. När de vant sig med rummet är de mer säkra och hittar bättre.
  • att det inte finns farliga ämnen framme som av misstag blir föda till en nyfiken fågel.
  • Är du rädd om dina möbler så kan du täcka över ömtåliga saker med tyg.

Viktig varning!!!

Var säker på att du kan stänga dörren till rummet där din fågel flyger fritt. Skulle det komma besök och de har med en katt eller hund, så hinner du iaf stoppa ett anfall. Min systerdotters fågel blev tyvärr fångad och dödad av en väns tax. Det gick inte att stoppa!

Tänk på att nu i jultider så finns det mycket att utforska för fåglar som flyger fritt… Julgranskulor kan gå sönder och skada inte bara fågeln utan även famljen.

Levande ljus kan bränna eller välta av förbiflygande fåglar.

Farligt godis kan förgifta. choklad är farligt för alla djur. Mörk är farligare än ljus choklad men det är inte bra vilket som.

Glitter i granen kan trassla in fåglen.

Ett glas glögg kanske smakar gott men är det farligt?

Tomtebloss är väl kul att bita i, men är det farligt?

Julklappssnören är sååå fina, men är det farligt?

Ställ dig alltid frågor som dessa så blir det lättare att vara på den säkra sidan.

Undulater trivs bäst i flock

Author: S.R-lilja

Undulat

Vuxna undulater är ganska lätta att avgöra könet på. Hanens vaxhud ovanför näbben är blåaktig medan honans är allt mellan vit eller rosa till beige eller brun. Däremot är det svårt att könsbestämma undulatungar.

För att lyckas att få en talande undulat, skall du skaffa dig den som unge. Det skall vara en hane då de är lättare att göra tama och har lättare för att lära sig. Den ska inte kunna höra andra undulater när den ska lära sig och det krävs att du umgås mycket med hanen och försöker att få den handtam samtidigt. Det ska upprepas även när orden sitter där. Fågeln  kan annars glömma vad den lärt sig. Min mormor och morfar hade en undulathane som kunde säga: Koka kaffe kärring! undrar varför? hihi…

Hur avgör man om det är en ung eller gammal fågel?

Storleken på pupillen är också ett ålderstecken. Unga undulater har svarta ögon och äldre har en vit ring runt pupillen. 

Ungfjäderdräkten är lite annorlunda till utseendet än den vuxna undulatens fjäderdräkt. Unga undulaters vågteckning på huvudet går nästan helt fram till vaxhuden över näbben. Fläckarna på halsen ser också annorlunda ut; mindre och sällan runda. Deras näbb har en annan färg än vuxnas; mörkare. Det är inte hos alla varianter som man kan använda de olika kännetecknen, hos opaliner kan man t. ex. inte använda den med vågteckningarna, då denna variant inte har några vågteckningar på huvudet. Sen finns det en annan variant Danskbrokig undulat. Vuxna danskbrokiga kan uppträda med vågteckningar helt fram till vaxhuden. Men näbbfärgen och fläckstorleken kan hjälpa här. Andra varianter kan också ha ett utseende som gör att vissa av kännetecknen måste uteslutas. Därför är det en fördel att först välja vilken man vill ha och därefter läsa på lite för att inte bli besviken.

Undulater vill ha sällskap och en spegel kompenserar inte detta.Fågeln blir lätt besatt av spegelbilden och matar den som galna. Det spelar ingen roll hur den anstränger sig så får den ingen respons. Spegeln blir en bakteriehärd och fågeln fortsätter även om du rengör. Undulaterna kan bli sjuka både av att ständigt spy upp mat men även av att få i sig de dåliga, halvsmälta fröna som fastnat på spegeln. Är en undulat ensam mycket blir den olycklig. Du kan till viss del duga som surrogat men då krävs det att du är hemma mycket och spenderar mycket tid med fågeln. Hinner du inte detta så är det bättre att ha två stycken undulater. Visst kan du ha en undulat och träna upp den till att bli handtam och senare köpa en eller flera till.

Undvik att köpa fåglar i djuraffär. Det är få som är kunniga på fåglar och de fåglar som finns där är oftast appatiska pga att de inte får flyga fritt och så är de understimulerade. Du får friskare och gladare fåglar från duktiga uppfödare. De kan även ge expertråd.

Buren måste ha en viss storlek. Minimimåttet är 70×45 cm och 60 cm hög. Det finns regler för detta. Det beror även på hur många fåglar du ska ha.

Undulater gillar att leka:

Så ha många säkra leksaker i lager. Být ut lite då och då så tror fågeln att det är nytt och har lika roligt igen. Det finns många roliga leksaker som man kan göra själv. Kottar, läderremmar, tygknutar mm

Använd inte sand som bottenmaterial:

 Sanden kan packas i krävan och tarmarna, i värsta fall kan det innebära döden för undulaten. Istället för sand kan man använda tidningspapper från vanliga dagstidningar. Man kan också sätta dit blad, hö eller gräs som omväxling. Det brukar gillas av de flesta.
Av någon konstig anledning verkar vissa som använder sand ha svårt att inse att sand faktiskt kan skada undulaterna allvarligt.
Vissa tror att ”Tidningspapper är giftigt” – nej tidningspapper är inte giftigt längre. Men glöm inte att ta bort häftklamrarna!

Inte heller sandrör det sliter mer på undulatens fötter

Använd naturliga grenar med olika grovlek. Rep är också bra för dem att klättra i.

Vatten och mat

Ska serveras i rena behållare. Är den en unge du köpt så ha maten i en öppen skål, då det inte är lätt att förstå hur foderautomater fungerar. Det finns särskilda vitaminpreparat som man ”ska” hälla i vattnet så undulaterna får i sig vitaminer. Detta är bara bluff och båg, vitaminerna försvinner efter en liten stund och bakterier börjar frodas i vattnet. Satsa i stället på en allsidig kost och ett högkvalitativt vitaminpreparat i pulverform.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu