Archive for the ‘Att skaffa första husdjuret’ Category

En räddare i nöden för alla barn!

Kommer tillbaks så fort jag hittat TOMTEN!

Perfekt familjehund som är både smart och rolig!

Det här är den mest underbara hundras som finns, enligt mig!

Ursprung:

Tibetansk terrier (på tibetanska dhokhi apso, ”långhårig utomhushund”, eller Tsang apso, ”långhårig hund från Tsang-provinsen”, med flera namn) är en hundras med ursprung i Tibet men framavlad i Storbritannien. Ursprungligen är den en vallande herdehund och boskapsvaktare, den skulle varna för hot och inte anfalla, det hade man mastiffer till. Därför har tibben ett skarpt skall som skrämmer även om någon försöker göra intrång på tibbens område. I Europa har den använts som sällskapshund och till hundutställningar.

Tibetansk terrier har inget släktskap med terrier, det var engelsmännen som tyckte att det var ett passande epitet. Till typen påminner den mest om en liten Old English Sheeepdog, men med en svans ringlad över ryggen som på en spets. Rasen är väl anpassad till ett kyligt klimat och pälsen är lång och tät. Detta är en hund som kräver mental stimulans för att må bra. De älskar utmaningar och det är otroligt duktiga på att klättra i berg. De kan vända på små ytor mitt i ett språng, så bergsbestigning är ingen konst för dessa underbara hundar. De kan även springa på skare utan att trampa igenom.

Storlek & vikt:
Mankhöjd för hanhund: 36-41 cm. Tik: Något lägre.

HELHETSINTRYCK: 
Tibetansk terrier skall vara medelstor, robust, långhårig, i stort sätt kvadratiskt byggd och ha ett resolut uttryck. Rasen skall ge ett balanserat intryck utan överdrifter.

Egenskaper

En tibetansk terrier är livlig, godmodig och en trogen kamrat. Ett tibetanskt ord för rasen betyder ”småfolket” eftersom de värdesatts som sällskapshundar och en i familjen. Till temperamentet är den öppen, alert, intelligent och modig, varken vild eller stridslysten, men intar oftast en reserverad attityd gentemot främlingar.

Att tänka på:

Trots att de är lättränade så kräver en vänlig men tydlig ledare, då de kan vara lite självgående och ta saker i sin egen takt. Med lek kommer man långt med dessa hundar. Jag har till och med lyckats lära min hane att säga ”mamma!” Men som sagt, de håller sig till reglerna så länge som de vet att du kan se dem. Älskar även att vara i centrum och roar alltid med sin charm och personlighet.

Vill man ha en utställningshund får man inte ha för stora förväntningar på hunden. Det är inte säkert att det blir som du tänkt. Det finns ju så mycket att se på och har man inte humor och tålamod, så är det lika bra att slå bort tankarna på detta.

De är duktig på agility och suverän på att klättra över staketet runt din tomt om den känner för en liten utflykt och promenerar smidigt bland blomkrukorna i fönstret utan att välta krukorna. De är även starka i bakbenen och kan från stående ställning lätt hoppa rakt upp till 1 meter. Allt för att komma fram till sin flock. Så med andra ord är även hundstängsel runt en hundgård är en lätt match för tibbar. Styrkan i bakbenen gör dem även lämpade för dans då de kan stå upp länge på sina bakben.

Roligt med trix:

 som att leta godis i upp och ner vända burkar, lära sig ord som ”mamma” och att gå höger eller vänster på promenaderna, att leta efter familjemedlemmar i skogen och svampsök,är inte svårt om man leker mycket med sin pälskling.

Den smarta minigrisen

Author: S.R-lilja

Minigris

”Hundar ser upp till oss, katter ser ner på oss och grisar ser oss som jämlikar”
Winston Churchill 1946
 
 
Minigrisen är lättlärda och kanske till och med smartare än en hund. Men de är också otroligt envisa. De anser att de ska få göra som sin ägare. Därför måste man tänka på att ha barnsäkra lås på lådor, skåp mm grind framför dörröppningar. Staket runt rabatter utomhus, annars vill minigrisen gärna hjälpa till med trädgårdsarbetet. Blir minigrisen uttråkad så är det risk för att den börjar att böka och riva i allt den kommer åt. Möbler, tapeter mm kommer då att bli förstörda.

Många skulle nog välja att ha två stycken minigrisar och ha dem utomhus istället. De gillar ju att böka och  de är duktiga på att klura ut saker. Därför måste inhägnaden vara säker. De kan ju faktiskt gräva sig ut. Eller som en kulting vi hade som försökte att spriga igenom träribborna. De kom igenom med huvudet men sen kunde den inte backa för öronen sätter stopp. Det blev ett fasligt skriande.  Så kolla upp vad som krävs för att din minivän ska hålla sig på rätt plats. Ska man ha grisen inomhus behövs en regäl låda med kattsand.  

Man tränar minigrisen att gå i koppel och eftersom den älskar att vara i din närhet jämt, så är det inga stora bekymmer. Räkna med att du inte kan gå långt med din lilla vän. Det är ju så spännande att böka och äta när man går ut. En gris äter jämnt och det gäller att ta reda på hur man undviker övergödning. Minigrisen ska ju inte väga mer 60 kg. Normalvikten ligger mellan 30-60 kg.Tro nu inte på myten om att minigrisen endast kommer att väga 10 kg som vuxen.

Om du tänker köpa en minigris, så var väl påläst och besök olika uppfödare. Det finns uppfödare som svälter sina suggor för att få mindre kultingar. Frågan är hur friska de blir. Varning!

Pälsallergiker ska inte köpa minigris!

Det är falsk information om att de är allergivänliga. Mer information kan du få på www.zoonen.com eller fråga din läkare.

 

http://youtu.be/YtTXxjVcJOw

och så här smart blir den med mycket träning, godis och kärlek.

www.youtube.com

Söta som socker

Author: S.R-lilja

Saga är nyfiken på örterna :)

 Saga är en blandras mellan Norsk Skogkatt och Perser

Älskar att bli fotograferad

Goosie är en blandras av Norsk Skogkatt och ChinchillaPerser Ovanligt med en hane som är trefärgad. Men det är kanske pga att det är goldenfärgad chinchillaperser i honom. Väldigt härlig katt med stort hjärta. Lättränad och charmig.

Perserkatten Bella!

Bella renrasig Perser, fick inte gå i avel pga att nosen inte var tillräckligt platt. Själv tycker jag att hon är finare än avelskatterna. Men det är ju min åsikt. Inga problem med andningen här inte. :)

Eldflamman

En blandraskatt till, denna söta misse är en blanding mellan Main Coon och Norsk Skogkatt. Frisk, glad och pratig blir nog ganska stor.

Perser/Norsk Skogkatt

Maja är en blandras mellan Perser och en hemlig beundrare. Hon ser ut som en gosig nallebjörn med sin täta, korta och mjuka päls. Hon är en fin liten dam som inte låter sig luras av tuffa killar.

Undulater trivs bäst i flock

Author: S.R-lilja

Undulat

Vuxna undulater är ganska lätta att avgöra könet på. Hanens vaxhud ovanför näbben är blåaktig medan honans är allt mellan vit eller rosa till beige eller brun. Däremot är det svårt att könsbestämma undulatungar.

För att lyckas att få en talande undulat, skall du skaffa dig den som unge. Det skall vara en hane då de är lättare att göra tama och har lättare för att lära sig. Den ska inte kunna höra andra undulater när den ska lära sig och det krävs att du umgås mycket med hanen och försöker att få den handtam samtidigt. Det ska upprepas även när orden sitter där. Fågeln  kan annars glömma vad den lärt sig. Min mormor och morfar hade en undulathane som kunde säga: Koka kaffe kärring! undrar varför? hihi…

Hur avgör man om det är en ung eller gammal fågel?

Storleken på pupillen är också ett ålderstecken. Unga undulater har svarta ögon och äldre har en vit ring runt pupillen. 

Ungfjäderdräkten är lite annorlunda till utseendet än den vuxna undulatens fjäderdräkt. Unga undulaters vågteckning på huvudet går nästan helt fram till vaxhuden över näbben. Fläckarna på halsen ser också annorlunda ut; mindre och sällan runda. Deras näbb har en annan färg än vuxnas; mörkare. Det är inte hos alla varianter som man kan använda de olika kännetecknen, hos opaliner kan man t. ex. inte använda den med vågteckningarna, då denna variant inte har några vågteckningar på huvudet. Sen finns det en annan variant Danskbrokig undulat. Vuxna danskbrokiga kan uppträda med vågteckningar helt fram till vaxhuden. Men näbbfärgen och fläckstorleken kan hjälpa här. Andra varianter kan också ha ett utseende som gör att vissa av kännetecknen måste uteslutas. Därför är det en fördel att först välja vilken man vill ha och därefter läsa på lite för att inte bli besviken.

Undulater vill ha sällskap och en spegel kompenserar inte detta.Fågeln blir lätt besatt av spegelbilden och matar den som galna. Det spelar ingen roll hur den anstränger sig så får den ingen respons. Spegeln blir en bakteriehärd och fågeln fortsätter även om du rengör. Undulaterna kan bli sjuka både av att ständigt spy upp mat men även av att få i sig de dåliga, halvsmälta fröna som fastnat på spegeln. Är en undulat ensam mycket blir den olycklig. Du kan till viss del duga som surrogat men då krävs det att du är hemma mycket och spenderar mycket tid med fågeln. Hinner du inte detta så är det bättre att ha två stycken undulater. Visst kan du ha en undulat och träna upp den till att bli handtam och senare köpa en eller flera till.

Undvik att köpa fåglar i djuraffär. Det är få som är kunniga på fåglar och de fåglar som finns där är oftast appatiska pga att de inte får flyga fritt och så är de understimulerade. Du får friskare och gladare fåglar från duktiga uppfödare. De kan även ge expertråd.

Buren måste ha en viss storlek. Minimimåttet är 70×45 cm och 60 cm hög. Det finns regler för detta. Det beror även på hur många fåglar du ska ha.

Undulater gillar att leka:

Så ha många säkra leksaker i lager. Být ut lite då och då så tror fågeln att det är nytt och har lika roligt igen. Det finns många roliga leksaker som man kan göra själv. Kottar, läderremmar, tygknutar mm

Använd inte sand som bottenmaterial:

 Sanden kan packas i krävan och tarmarna, i värsta fall kan det innebära döden för undulaten. Istället för sand kan man använda tidningspapper från vanliga dagstidningar. Man kan också sätta dit blad, hö eller gräs som omväxling. Det brukar gillas av de flesta.
Av någon konstig anledning verkar vissa som använder sand ha svårt att inse att sand faktiskt kan skada undulaterna allvarligt.
Vissa tror att ”Tidningspapper är giftigt” – nej tidningspapper är inte giftigt längre. Men glöm inte att ta bort häftklamrarna!

Inte heller sandrör det sliter mer på undulatens fötter

Använd naturliga grenar med olika grovlek. Rep är också bra för dem att klättra i.

Vatten och mat

Ska serveras i rena behållare. Är den en unge du köpt så ha maten i en öppen skål, då det inte är lätt att förstå hur foderautomater fungerar. Det finns särskilda vitaminpreparat som man ”ska” hälla i vattnet så undulaterna får i sig vitaminer. Detta är bara bluff och båg, vitaminerna försvinner efter en liten stund och bakterier börjar frodas i vattnet. Satsa i stället på en allsidig kost och ett högkvalitativt vitaminpreparat i pulverform.

Allergivänliga hundar?

Author: S.R-lilja

 

 
 

Allergivänlig? Jag? Näe!

Måste medela att tyvärr finns det inte några allergivänliga hundar! Inte ens nakenhundar är det.

Det kan däremot vara så att vissa hundar utsöndrar mindre allergener. Det vet man inte om man inte först umgås med hunden.

Många tror att längden på pälsen spelar roll men detta är en felaktig uppfattning. Däremot har man sett att hanhundar har en lite högre utsöndring än tikar. Hudinfektioner visade även ge en ökad allergenutsöndring hos hundarna. Enligt Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren som ger expertråd i  fråga-veterinären. se

Min lillasyster är pälsdjursallergiker och fick en dag prova på att ha pudlar. Två tikar närmare bestämt. Dessa skulle ju vara allergivänliga, sa man. (Detta var några år sedan) Det gick bra ända tills kvällen närmade sig. Hon fick klåda i ögonen som började svälla upp. Akut fick hundarna flytta hem till mig för att dagen efter återlämnas till ägaren.

Viktigt vid köp av HÄST!

Author: S.R-lilja

 

 
 

Obs! Viktig info!

Begär alltid besiktning även om ägaren säger att den är utförd innan.
Begär besiktning på en hästklinik och var med.
Många gör stallbesiktningar men det är inte att rekommendera.
Är det hästförsäljningstall så säger de sig ofta ha färdigt besiktning men det är på egen risk, då det uppmärksammat sig inte och stämma då det varit lurendrejerier. Alla är inte oseriösa men ta det säkra före det osäkra. Säg till ägaren att ni kan dela kostnaden om inte dennes går med på och betala hela kostnaden själv. Man kan dra av i köpesumman med i slutändan.
Var alltid med på besiktningen om du har möjlighet till det.
 

Gör alltid en chipkoll på hästen innan besiktningen så det är rätt häst med passet. En besiktning i en hästklinik är utförlig: Böjprov, longering, munkoll, hullkoll, hjärta o lungor, psyke, blodprov. MM kommer inte riktigt ihåg allt
Om man ser något i böjprovet som markerar mer än normalt, tag då och begär röntgen bilder även om det kostar extra men det är det värt, en häst som markerar på böjprov behöver inte vara halt, men den kan vara från lätt till svårt skadad så för den säkraste sidan begär röntgen. Man frågar veterinären vad den tycker sedan om det visar sig något. Och man begär en handlingsplan om det visar hälta, vård osv.

Begär alltid svar på blodprovet så snart som möjligt.
Är hästen hel o fin så är det bara och köpa den om man är intresserad. Det bästa är att man tar hem hästen samtidigt då man gjort besiktningen, man tar med en hästtransport samtidigt. Så har vi gjort och det är lite för man vill ju få hem hästen samt man vill att det inte ska hända något under tiden innan man får hem den, allt kan hända mellan där.

Mattes älskling!

 
Jag har personligen gjort besiktningar på olika sätt, hemma, hos ägaren, på hästklinik. Men jag kommer alltid göra en hästklinikbesiktning from nu, då jag har råkat ut för det ena och det andra, delvis så hade vi själva en besiktning hemma till vår ponny som är till salu och det visade sig inte vara helt bra, så det blev inget köp där av de som var intresserade och köpa henne, de var inte ens intresserade av och göra en mer utförlig undersökning heller tråkigt nog, för hästen går som vanligt nu annars. Men får vi sålt henne så åker vi till en hästklinik och gör en ny besiktning och ev gör en hältundersökning om det visar sig då.
Att göra böjprov och låta hästen sedan springa på en gårdsplan med grus/stenar kan vara lurigt då hästen kan ömma av dem och markerar då en hälta. På en hästklinik så har man en anpassad gång att låta hästen springa i som är rakt och typ cementbelagt.´
 
Den bild med alla hästar är våra vi har just nu. Tobbe, Kincaid, Kiara, Miracos Mac Andrew och Sörbys Wilma. Tobbe är även den fjording på ensamna bild som är min häst.
Kincaid  är Till salu den lilla bruna längst fram på bilden.
 
Ja jag kan skriva hur mkt som helst om det och om mina upplevelser och erfarenheter här men forts följer.
Hälsningar Ingela I Landvetter

Giftigt för din katt!

Author: S.R-lilja

Först och främst FÖRSÖK att behålla lugnet om olyckan är framme!

Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation – dygnet runt

 Ha noga koll på att du har ägarpapper, försäkringspapper och  Veterinärpapper med cipnummer eller ID-märkesnummer och information om vaccination mm. i samma mapp.

  • Choklad, ju mer kakaohalt desto värre.
  • Tobak
  • Smärtstillande medel inehållande paracetamol, eller acitylsalisyra
  • Klorerade desificeringsmedel
  • Insektsgift
  • Ormbett 
  • Råttgift
  • Rå lök
  • Blommor och växter av oilka slag se vilka här: http://www.junglespots.se/Engelsk%20sida/giftigav.htm 

Nyfikna och ovetande om faror!
Katten vet inte vad som är giftigt!

Kanske det är en idé att varna för julblommor som julrosen och julstjärnan redan här. Julen är ju i antågande.

// Myt: Fisk är bra kattföda.

Falskt: Fisk i stora mängder är inte bra för katter. Det beror dels på att rovfiskar, såsom tonfisk, innehåller höga halter av tungmetaller som är farligt för en liten kattkropp, och dels att fisk i sig har ett mineralvärde som är för högt för katter och kan leda till att de får struvit (kristaller i urinen). Rå fisk är särskilt dåligt eftersom den hämmar upptaget av en b-vitamin (thiamin) vilket på sikt i värsta fall kan leda till hjärtsjukdom och förlamning. Dessutom har rå fisk sannolikt med sig parasiter såsom bandmask. Vidare innehåller fiskkött för lite E-vitamin i förhållande till mängden fleromättade fettsyror. Ger man mycket fisk kan detta medföra att katten drabbas av pansteatit som är en inflammation i fettvävnaden som gör att underhudsfettet klumpar ihop sig och förstörs. Fiskprotein är också en vanlig allergen för katter med födoämnesallergi

Om din hund eller katt drabbas av ormbett gör så här:
Se till att djuret inte går självt utan bär det hem. Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit. Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination.
Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. Kontakta alltid veterinär! De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer nämligen senare och innefattar skador på hjärta, lever och njurar.

 Alla ormbett kan vara farliga. Vi har lyckligtvis inte så giftiga ormar i landet men huggormsbett är tillräckligt farligt för speciellet katter. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet.

Källa: http://mainecoon.ifokus.se/articles/4d7148e6b9cb46222705cf94-giftigt-for-vara-katter och http://www.swecat.com/Katt/Forgiftning

Du har väl inte glömt att skriva upp telefonnummer till giftcentralen och veterinären???

Så pratar ni med er katt!

Author: S.R-lilja

 

Katter är inte omöjliga att prata med, men oftast så är det du som lär dig av katten!

Vi förstår varandra!

Lär dig en sak, gör som katträdda och du får katten hos dig utan större problem.  :)

Folk som tycker om katter  tittar eller till och med stirrar på dem – ett beteende som oftast gör katter väldigt osäkra. Men om man, som många katträdda, tittar bort finns det ingen anledning för katten att oroa sig. Det gör istället att den vill  lära känna den nya bekantskapen. Vilket får till följd att den som är katträdd tittar ännu mer intensivt åt ett annat håll, och ju mer de tittar bort desto nyfiknare blir katten. 

Vill du bli vän med en katt – fånga dess blick, blinka och vänd bort huvudet.

Katter kan visst lära sig ord

Mina katter lärde sig många ord, enbart för att jag var konsekvent och inte bytte ut orden. De lär sig ord som  t. ex.”sitt namn”, ” mat”, ”kom då”,” ut”, ”lugn och ” sitt”.  Sen lär de sig många fler ord om du pratar ofta med dem. Mina spann högt när jag tittade i deras ögon en kort stund och sen slöt mina ögon samtidigt som jag sa: -Åh, så stilig man får vara då!  eller -Vad vacker du är nytvättad och fin. osv.

Katter ser först på kroppsspråket och sen hur du pratar.

En katt snappar upp ditt kroppsspråk fortare än du tror att du ens själv gjort något. De kan känna av stämmningen direkt på hur du rör dig och om du är ledsen.  Det är nästan magiskt!

Sen hör de på ditt tonfall. Minsta lilla ton hör de. De har ju lärt känna dig under en tid och då förstår de mycket mer än man kan tro. Därför är det viktigt att faktiskt prata med sin katt redan från första dagen. Sen vill jag tillägga att det visst går att träna en gammal katt!

ftiHamster, liten och söt!

Author: S.R-lilja

Jag är också viktig!

Jag kanske är liten men jag har också behov av din hjälp!

Vissa av oss behöver bo själva och andra behöver en kompis. Vi har även olika livslängd och vakentider. Vi finns i olika färger och heter olika, så det är viktigt att lära sig så mycket som möjligt innan man köper någon av oss! Vi finns hos uppfödare om ni vill vara trygga i erat köp. Men det finns även massor av säljare som har annonser ute. Ju mer du känner till om oss ju mindre risk att du blir ledsen.

Jag är inte så insatt i hamster så jag samlade lite snabb fakta och ger er en länk till mer kunniga inom området. Ni som vill kan även lägga in era erfarenheter som en kommentar till detta. Lycka till!

Guldhamstern är ett solitärt djur det vill säga ensamlevande. De kan slåss till döden om man sätter ihop två hamstrar.

Rysk vintervit dvärghamster är däremot ett flockdjur.

MAT OCH DRYCK

Hamstern ska alltid ha färskt vatten, var noga med att känna att vattenflaskan inte pluggar igen och om det är en unge du köpt, så ha vatten i en låg liten skål, det är ju inte lätt för den lille att förstå var vattnet finns. Den ska även ha daglig tillgång av torrfoder i sin bur. Man bör även ge nåt som den kan gnaga på för tändernas skull, tex knäckebröd, hundkex, grenar från äppelträd och olika fröstänger som finns i djuraffären. Hamstern är ett allätande djur. Tänk på att den köpta hamsterfröblandningen är väldigt fet, gör egen blandning istället. Tips finns på zoonen,com 

De vill gärna ha pasta, potatis, gröt, barnmat,  grönsaker och frukter (grönsaker och frukt ges i små mängder, annars kan hamstern få diarre), maskrosblad, nötter mm mm. 

Någon gång i veckan kan du ge tillagat kött, fisk eller ägg. Övergöd inte och låt inte färskmat ligga mer än några timmar. Ge INTE din hamster citrusfrukter, kiwi, avokado, möglig eller rutten mat eller starka kryddor. För grovt hö kan göra hål på kindpåsarna.

Viktig information o fakta finns på Zoonen.com
 
 
 

 

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu