Archive for the ‘Små historier om olika djur’ Category

Min Katt den har…

Author: S.R-lilja

Min söta lilla persertjej som hetta Bella

Här kommer en liten dikt som jag skrev när jag hade katt.

Nu var det ju inte så att hon gjorde på detta viset. Hon revs aldrig. Men tanken kom bara upp när min kompis dotter sjöng ”Min hatt den har tre kanter….”

En kanins värde!

Author: S.R-lilja

Vad hände?

Mitt liv var ju så roligt, vad hände?

Mitt namn är Fluffy, namnet fick jag av lillmatte den första dagen jag träffade henne. Varje dag fick jag mat och vatten, nytt strö i uteburen och lite goda morötter eller morotsblad. Lillmatte hade till och med byggt upp kullar och lagt in roliga grenar som jag kunde klättra på. Hon hade en hopphage riggad bredvid mig på gräsmattan och vi övade varje dag. Vi var ute många gånger och hon hade en sele på mig för att jag inte skulle springa bort. Ofta kom hon mitt på dagen och gav mig en morot och sen kunde vi leka i timmar. Ibland fick jag även åka på hopptävlingar och då fanns där massor av kaniner att titta på. Då kände jag mig så lycklig. Jag kunde plötsligt att benen ryckte och jag gjorde glädjeskutt utan någon direkt anledning. Lillmatte skrattade alltid när jag gjorde så. Jag älskade mitt liv och alla hennes lekar och kelstunderna var nästan heliga.

Men så kom det en dagen då jag satt och var lite orolig, lillmatte kom inte  in till mig. Flera dagar kunde gå utan att jag såg henne. Jag fick mindre mat och mycket mindre sällskap.  Någon sa att hon hade börjat i ridskola. Vad det nu var för något. Dagarna blev längre och längre. Jag blev mer ensam och ledsen. Hungern rev i magen och de vuxna människorna kom bara in för att slänga in nytt hö och lite mat, inga morötter eller annat gott. Jag började hoppa runt i buren för att höras lite extra, men det hjälpte inte. Varför kom hon inte och lekte med mig? Hade jag varit dum? Jag vann ju inte sista hopptävlingen, kan det vara därför? Frågorna hopade sig i mitt huvud men svaren fick jag inte för det.

Plötsligt en kväll kom hon inspringande till mig, men hon verkade konstig och orolig. Jag blev jätteglad och hoppade som vanligt upp och ner men hon skrattade inte ens. Jag blev lite spak och tittade på henne med stora ögon. Jippi, hon öppnade buren och bar upp mig. Äntligen! Jag tryckte mig mot hennes axel och visade, enligt mig, min glädje. Vi kom ut på gräsmattan och jag reflekterade inte ens på att jag inte hade min sele. Men jag var bara lycklig att vi var tillsammans. Mörkret började sakta komma och hon gick mot skogen med mig. Hon släppte ner mig i en grop och sa att det skulle bli bra för mig och att jag var för fin för att sitta ensam i en bur hela mitt liv. Sen sprang hon iväg och lämnade mig där med en filt ovanför. Innan jag hann hoppa ur filten och upp hur gropen så var hon borta.

Ensam och övergiven stirrade jag mig omkring. Där fanns ingen lillmatte och det enda jag såg var mörka skuggor som vaggade fram och tillbaks. Nu började rädslan komma smygande. Vart tog hon vägen och vad var det för stort svart monster som kröp mot mig.  Det såg inte ut som något jag sett förut heller.

´Detta är en liten berättelse som jag har skrivit och det är med tanke på alla små djur som blir övergivna pga många tröttnar och skaffar sig andra intressen. Detta har även hänt i verkligheten till viss del. En väns barn hade kaniner och släppte ut dem för att hästarna blev viktigare. Kaninerna höll sig som tur var runt gräsmattan där de var vana att vara. Utan bur och utan sele.

En annan historie är den vi hörde när vi bodde i Göteborg. Före vår tid i bostadsområdet, när det bara bodde några får personer där och det mesta var ängar. Fanns där en man som hade kaninuppfödning och hade plötsligt tröttnat. Han släppte ut alla sina kaniner och de fick sköta sig själva. Många gick bort av svält men det räckte med att vissa överlevde och skapade nya kaninungar som senare blev förvildade. Hela bostadsområdet byggdes på dessa ängar och vad fanns under detta markområde? Jo, massor av små gångar som kaninerna gjort under alla år. Det finns numera en rasrisk för många byggnader i området, däribland skolan.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu