Archive for the ‘HUNDEN!’ Category

Läs hela brevet….

Author: S.R-lilja

Hej, jag heter Charity.

Mitt liv började för ungefär sex månader sedan – mitt och mina syskons – och jag visste ingenting om världen utanför, eller om människorna som bodde i den. Det enda jag kände till var min mor, hennes värme, och att jag åt när jag var hungrig. Jag förstog också att något var fel, den dagen jag och två av mina systrar plötsligt rycktes ifrån henne, hon som var vår trygghet.

Vi sårades och skadades av outgrundliga anledningar, och aldrig lyckades vi förstå, vad det var som förväntades av oss.

Du förstår – vi föddes som Amerikanska Pitbull terriers: och för er som inte vet, så är vi passionerat lojala hundar. Det enda vi vill, är att vara vår familj trogen och till lags – om ni bara tar hand om oss. Vi är så fullkomligt lysande: som eftersökshundar, räddningshundar, i besöksverksamhet inom vården, familjemedlemmar…

Men jag är en Amerikansk Pitbull terrier, och jag föddes in i en värld som inte förstår – eller inte vill förstå, oss.

Vi var USAs hjältar under andra Världskriget, men nu…Ja, nu ska vi utrotas, har jag förstått. Jag är inte helt säker på vad det är som gör att vi är så hatade, dock. Jag vet att vi utvecklas till kraftfulla hundar med järnbett, och visst kan vi orsaka stor skada – men det beror på att vi alltid blir bäst, på det NI vill att vi ska vara! Lär oss kärlek och respekt – och vi visar kärlek och respekt. Lär oss hat, vrede och våld – så visar vi hat, vrede och våld…

Vissa av oss är avlade på en instinkt som kan göra oss lite aggressiva mot andra djur, och det är förståss ingen bra egenskap om man ska samsas och komma överrens med alla i en familj. Men minns då, att dessa hundar inte valt sina egna gener.

Jag har aldrig visat aggressivitet, aldrig har jag heller skadat någon. Det har heller inte mina systrar, Faith och Hope. Men nu är vi pitbulls, och därmed utvalda av somliga till att tränas att utföra fruktansvärda saker. Och det är när vi gör som dessa somliga vill, som resten av mänskligheten hatar oss. Jag förstår inte hur jag ska kunna göra rätt – kan DU förklara för mig?

Vi hade oturen att födas hos just en av dessa somliga, med hänsynslösa avsikter. För ju mer ni andra hatar oss, desto mer gärna vill de ha oss, och desto sämre blir vi behandlade. Det tycks okej, vi är ju bara pitbulls, ”korkade hundar”. Ni tycks inte förstå att även vi känner smärta, att vi uppfattar när vi är hatade, att vi faktiskt inte vill skada eller bli skadade.

Så, detta är världen vi föddes in i – men det förstog vi ju inte då. Allt vi förstog var att vi rycktes bort från vår mor, och att vi var hungriga eftersom vi inte kunde äta – vi var för små för det.

Våran värld bestod också av en ung pojke som orsakade oss alla tre svår smärta. Jag vet nu, att det kallas sexuellt utnyttjande, eller sodomi, eller rätt och slätt bestialitet. Just då visste jag bara att det var smärtsamt, och jag kunde höra mina systrar skrika av samma smärta, när det var deras tur. Faith var så liten, och jag försökte verkligen skydda henne! Men också jag var liten.

Kanske var det inte många gånger det hände, det skulle ha tagit livet av oss. Nu var det bara tillräckligt för att skada oss.

En dag blev pojken avslöjad när han plågade oss, bland annat av sin far, som körde oss till vad som kallades ”Animal County Shelter”. Det var nog meningen att vi skulle avlivas då – utan att det någonsin hade blivit ifrågasatt av någon – eftersom de flesta pitbulls som hamnar på ett sånt ställe, aldrig tar sig ut levande igen. Men nu råkade vi ha tur, för vi hamnade på ett medkännande shelter med människor som brydde sig, som orkade engagera sig.

Mannen som tagit oss dit, försökte förklara bitskadorna på våra kroppar med att ”den stora grannhunden hade fått tag i oss”. Det gick nog inte att säga sanningen – att det var hans egna hundar som gjort oss detta.

Och vi, vi satt tysta, stilla, tryckte oss tätt intill varandra. Ingen av oss hade någon aptit och jag oroade mig för mina systrar, och de i sin tur verkade se mig som tryggheten.

Senare dök ett par upp, och de tog oss med till ett ställe som kallades ”The Eagles Den”, och sedan började saker förändras. De kallar det ”att rädda”, och jag är tacksam över att just vi blev räddade. Jag önskar, så innerligt, att alla av min sort fick denna ynnest – det är det enda som ger oss en chans.

Nå, hur som helst. Vi fick träffa en veterinär som snabbt räknade ut vad vi utsatts för. Dock är varken fadern eller sonen straffade, men jag har förstått att det pågår en ”utredning” – mot honom och alla som honom.

Jag hoppas ju på rättvisa, jag – för mig och mina systrar, men det där överlåter jag åt människorna för vi, vi är ju bara hundar…

Och vår historia är inte över.

Nå – min är, åtminstone här, där jag känner smärta varje gång jag är tvungen att göra mina behov, men där livet ändå var så gott på slutet, att jag aldrig visade hur jag led. Du förstår – jag kände mig lite konstig en dag, och gick och lade mig att sova. Jag minns de våta tårar som paret fällde över mig, och jag visste att de skulle försöka rädda mig. Igen. Men jag var så förtvivlat trött, min kropp hade värkt så länge och min oro för mina systrar, som led av samma smärtor och rädslor som jag, blev för mycket. Så jag somnade, och reste vidare till Regnbågsbron.

Det här är en bra plats. Jag har gott om vänner, hundar av alla de slag, många som farit illa som jag, många som kallblodigt dödats. Och här, här kan jag också vaka över Faith och Hope.

Faith och Hope. De har blivit opererade nu. Det var deras räddning. Vi var tre svårhanterliga valpar, och rädda valpar – men kan du klandra oss? Efter allt vi tvingades igenom?

De fick som sagt sina operationer, det var nödvändigt.

Det finns många människor som är upprörda över det vi utsattes för, och det är jag glad över. Om det fanns något jag kunde säga för att hjälpa, så skulle det bli:

Få det att sluta.

Påverka lagstiftarna att skriva lagar som faktiskt skyddar oss. De som utsätter oss för detta lidande kommer undan, om och om igen. Vill du veta hur ofta det sker? Du har ett enkelt sökverktyg: slå på ”Canine sexual molestation” och se efter – men betänk att det du finner här, bara är de rapporterade fallen. Och det får inte så stora efterräkningar – inte ens när de tar livet av oss.

Så, om Du vill hjälpa, om Du vill sätta stopp för det här, då finns det bara en väg att gå. Påverka lagstiftarna till att förbjuda sodomi, samt göra det straffbart.

Om ni som ber så innerligt för oss, och vars kärlek jag känner så djupt inom mig, verkligen vill hjälpa – så sluta be för oss. Res er upp, ta ett steg framåt och kräv en förändring. Se till att ni hörs – för de hörde aldrig oss.

Jag ber dig.

Jag vakar, härifrån Regnbågsbron, och jag hoppas att ni vaknar upp nu, att ni börjar inse vad som drabbar oss när vi produceras av fel orsaker. Jag hoppas så innerligt, att ni vill sluta straffa min ras, pga att era lagar inte räcker för att komma åt människorna bakom oss.

Jag önskar att vi alla kunde räddas. Jag önskar att det inte fanns någon att rädda.

Det finns en sak till jag sett, sen jag kom hit till Regnbågsbron: alla ni som bryr er om, engagerar er och strider för vår sak. Mina systrar lever och fick sina operationer tack vare er. De har lång väg kvar att gå – tack för att ni hjälper dem. Jag kommer ständigt att vaka över er alla, och om Du är en av de som bryr sig, ja då kommer vi att mötas, en gång i framtiden.

Tack.

/Charity

Det här brevet är ursprungligen på engelska, och översatt av Jeanette Åman. Vill du läsa originalet, så finner du det här: http://carro-staffeamstaff.blogspot.com/2011/01/ingen-solskens-historia.html?spref=fb

Följ det tragiska livet som amstaff

En räddare i nöden för alla barn!

Kommer tillbaks så fort jag hittat TOMTEN!

Perfekt familjehund som är både smart och rolig!

Det här är den mest underbara hundras som finns, enligt mig!

Ursprung:

Tibetansk terrier (på tibetanska dhokhi apso, ”långhårig utomhushund”, eller Tsang apso, ”långhårig hund från Tsang-provinsen”, med flera namn) är en hundras med ursprung i Tibet men framavlad i Storbritannien. Ursprungligen är den en vallande herdehund och boskapsvaktare, den skulle varna för hot och inte anfalla, det hade man mastiffer till. Därför har tibben ett skarpt skall som skrämmer även om någon försöker göra intrång på tibbens område. I Europa har den använts som sällskapshund och till hundutställningar.

Tibetansk terrier har inget släktskap med terrier, det var engelsmännen som tyckte att det var ett passande epitet. Till typen påminner den mest om en liten Old English Sheeepdog, men med en svans ringlad över ryggen som på en spets. Rasen är väl anpassad till ett kyligt klimat och pälsen är lång och tät. Detta är en hund som kräver mental stimulans för att må bra. De älskar utmaningar och det är otroligt duktiga på att klättra i berg. De kan vända på små ytor mitt i ett språng, så bergsbestigning är ingen konst för dessa underbara hundar. De kan även springa på skare utan att trampa igenom.

Storlek & vikt:
Mankhöjd för hanhund: 36-41 cm. Tik: Något lägre.

HELHETSINTRYCK: 
Tibetansk terrier skall vara medelstor, robust, långhårig, i stort sätt kvadratiskt byggd och ha ett resolut uttryck. Rasen skall ge ett balanserat intryck utan överdrifter.

Egenskaper

En tibetansk terrier är livlig, godmodig och en trogen kamrat. Ett tibetanskt ord för rasen betyder ”småfolket” eftersom de värdesatts som sällskapshundar och en i familjen. Till temperamentet är den öppen, alert, intelligent och modig, varken vild eller stridslysten, men intar oftast en reserverad attityd gentemot främlingar.

Att tänka på:

Trots att de är lättränade så kräver en vänlig men tydlig ledare, då de kan vara lite självgående och ta saker i sin egen takt. Med lek kommer man långt med dessa hundar. Jag har till och med lyckats lära min hane att säga ”mamma!” Men som sagt, de håller sig till reglerna så länge som de vet att du kan se dem. Älskar även att vara i centrum och roar alltid med sin charm och personlighet.

Vill man ha en utställningshund får man inte ha för stora förväntningar på hunden. Det är inte säkert att det blir som du tänkt. Det finns ju så mycket att se på och har man inte humor och tålamod, så är det lika bra att slå bort tankarna på detta.

De är duktig på agility och suverän på att klättra över staketet runt din tomt om den känner för en liten utflykt och promenerar smidigt bland blomkrukorna i fönstret utan att välta krukorna. De är även starka i bakbenen och kan från stående ställning lätt hoppa rakt upp till 1 meter. Allt för att komma fram till sin flock. Så med andra ord är även hundstängsel runt en hundgård är en lätt match för tibbar. Styrkan i bakbenen gör dem även lämpade för dans då de kan stå upp länge på sina bakben.

Roligt med trix:

 som att leta godis i upp och ner vända burkar, lära sig ord som ”mamma” och att gå höger eller vänster på promenaderna, att leta efter familjemedlemmar i skogen och svampsök,är inte svårt om man leker mycket med sin pälskling.

Lite hundfakta

Author: S.R-lilja

Vargen

 Hundens ursprung

Hunden kommer från vargen, som (enl. vetensk.) funnits i ett hundra tusen år, hunden i tio tusen år.
Bryggan mellan varg och hund är den australiensiska Dingon. Den lever vilt och är väldigt svår att få tam.
Hund och varg har samma kroppskonstruktion, samma slags muskler och antal. Skulle man kunna ta av pälsen på både hunden och vargen så skulle detta synas. De har samma antal tänder, 42 stycken. 20 i överkäken och 22 i underkäken.
Hunden är ett typiskt flockdjur där den  trivs bäst. Som vanligt så finns det ju undantag, men de är sällsynta.  

 

Hundar har också känslor

När man skaffar sig en hund, så är det inte bara att ha hunden, som om den vore en sak man skaffar sig! En hund är en levande varelse som, liksom vi, består av kött och blod. Den har även som vi en själ! Detta kan man se när den sover. Den drömmer! Det finns dock djur som inte har någon själ och det är mindre djur som  kräldjur och andra. 

 
En konsekvent ledare
Som hundägare är det min skyldighet att vara ledaren. I annat fall mår hunden inte bra. Den blir osäker och gärna aggressiv.
När jag är ute med hunden så ska den gå och uppföra sig som jag vill och inte hitta på saker.Ibland kan man få se att det är hunden som är ute och går med ägaren, i stället för tvärtom och ägaren gör ingenting. Så ska det definitivt inte va! Jag har ju min röst och kopplet. Dessa två är ju meningen att de ska användas! Rösten man använder ska vara den normala och även röstläget. Sedan kan det ju hända att jag måste skärpa rösten beroende av situationen. Ordet ”NEJ” är ett mycket bra ord i många situationer. Så även ett ryck i kopplet. Nu får man ju tänka på vilken sorts hund jag har. Har jag en stor, så kan jag ta i ordentligt. Däremot en liten ras, där behövs bara ett litet ryck. Då i kombination med rösten, i bägge fallen.
 
 
Hundmöte
Har jag en hanhund som är aggressiv mot andra hanhundar, så måste jag va på min vakt när jag möter en annan hane. 
Ett bra knep är att gå en annan väg, om det finns möjlighet till det.
 
 
Hundklubb
Det bästa är att gå på en kurs i en hundklubb. Det finns både praktiska och teoretiska kurser, både för valpar och mer vuxna hundar.
Så Du som skaffat en hund, ta kontakt med någon klubb där Du bor. ”Lycka till”!
                                                                                                                                                                      
Författare: Georg i Västerås                                                                                                     

Hundgodis

Author: S.R-lilja

Tips: Du kan göra eget träningsgodis

Här kommer lite tips till hundägare som vill träna sina hundar och behöver variera belöningen med lite annat godis. Eller bara vill ha mer förslag.

Undvik att ge levergodis, för mycket lever skadar hundens egna lever. 

Frolic, det är väldigt salt. Små mängder är inte så farligt men det finns så mycket annat att ge som belöning.

 

Se vad din hund svarar bäst på och använd det. Vissa hundar nöjer sig  med en klapp och en glad ägare. Vissa älskar att leka sig fram till kunskap och vissa är totalt galna i leksaker. Men så finns det dessa matglada vovvar som gör allt för en bit godis.

Ett tips för allergiska hundar: Popcorn går alldeles utmärkt att använda som träningsgodis. Salta inte!

Har din hund svårt att ta till sig torrfoder? Låt då torrfodret bli belöningsgodiset. På så vis får den i sig sitt dagsbehov utan att veta om det. :)

 

Torkad korv och blodpudding mm.

 • Det går jättebra att torka både korv, bacon, kött och blodpudding! 
 • Skär upp i lagom stora (små) fyrkanter som max bör vara sisådär en tre, fyra milimeter tjocka för bästa resultat.
 • Ställ sedan ugnen på 50 – 75 grader och lägg ut ‘godisarna på ett bakplåtspapper.
  Stäng inte ugnsluckan, låt den vara öppen nästan ca 10 cm medan du torkar.
  Svårt att säga hur många timmar det tar, men luktar det bränd eller stekt mat så har du haft för bråttom, sänk värmen!
Blodpudding går fort, ca 3 timmar i ugnen sen får bitarna ligga och lufttorka på plåtarna ca 1 dygn. Håller i flera månader om man gör så här. Ett förslag när det gäller torkning av blodpudding. Det kan dofta mycket och länge i köket så lägg gärna lite citron i ugnen när du är klar.

Tiden för  korven beror lite på hur fet den är… och man får nästan alltid räkna med att ett litet flottigt lager blir kvar utanpå, men det är inte värre än t.ex frolic.

Det går även att torka
Svål, bacon, blodkorv, leverkorv, lever av gris, nöt eller fågel och hundarna fullkomligt älskar det =)

OBS! Torkad lever är en riktigt delikatess för de flesta hundar. (Ge inte för ofta bara.) Koka dock gärna av den i ett par minuter (i en gryta med vatten och en halv tsk salt) först. Det gör att levern blir både mer lätthanterlig och lättare att torka (den ”flyter inte ut” lika lätt).
Hållbarheten är lång, i tättslutande burk eller påse klarar det sig kylskåp ett par veckor. Det kan dessutom frysas och håller då i princip hur länge som helst.

Tiden för dessa produkter är osäkert. Men har du låg värme på så blir det bra till slut iaf. Lufttorka alltid efteråt och ge inte hunden varmt godis!

Förvara torkade produkter i burkar med tätslutna lock. Häll i lite ris så drar det till sig fukten.
När ni går ut så tar du en papperspåse eller en mindre burk, det finns även godisbehållare att köpa i djurbutiker. Har du inget av detta så går det att ta en plastpåse, lägg ev lite papper i botten. Man kan även ta ett kaffefilter. Den rymmer lagom många godisbitar. Man ska ju inte ge godis som ersättning för måltider.
Ost
 • Ostbitar är väldigt gott som godis. Små fyrkantiga och väldoftande.
 • Man kan även ta en tub baconost och klicka ut belöningen direkt i hundens mun.

Tips: Frys in i ”portionsförpackningar” i små fryspåsar, som lätt kan tas med ut på träningen. De flesta hundar tar godiset även när  det är fruset.

Är man stor ska man vara snäll!

Ett roligt tips som jag själv använde till mina hundar på sommaren…

Jag tog tomma plasttburkar och fyllde med kallt vatten och sen hällde jag i lite goda matrester som t ex köttbullar, korv, äpplebitar, ost mm. Frös in det och när det var genomfryst så fick hundarna kalasa på detta ute på gräsmattan. Det blev en rolig och långvarig sysselsättning både för vuxen och valp. Det gav oss fri grillkväll och nöjda gäster!

Historier om hundar.

Author: S.R-lilja

Hundar har speciella band till sin ägare och det känns tryggare i livet med denna hjälp.

Sankt bernhardshunden Roy

En sann histroria från våran barndom

Sankt bernhardshunden är en ängel

 

Vi hade själva hund när vi var små. Det var en omplaceringshund. Glömmer aldrig när vi satt och väntade på vad mamma och pappa skulle komma hem med. Vi tre systrar satt i köket och väntade otåligt. Plötsligt kom de hem och ut ur bilen hoppade en STOR Sankt bernhardshund. Vi blev livrädda och spang runt och letade efter en lagom hög höjd att sitta på. Min ena syster hoppade upp på diskbänken, den andre upp på övervåningen och kikade ner genom trapphålen. Jag hoppade upp på bordet. hm… det var ju bara ett problem hunden var ju högre än bordet. Men som ni kanske vet så är ju det en otroligt kärvänlig ras.

Hur som helst så fick vi reda på att Roy, som han hette, hade bott hos en ensam gammal dam och hon hade behandlat hunden som ett litet barn. Han hade blivit matad vid bordet med sked och det tog pappa hur lång tid som helst att vänja denna stora hund att äta ur en skål på golvet. Vi gjorde det nog inte lättare för honom då vi gav hunden det vi inte ville äta, under bordet. ;)

Det fantastiska med denna hund var att han hade ett sjätte sinne. Han slet sig varje dag när min lillasyster slutade första klass. Sprang hela vägen till skolan och satt där och väntade på henne. Sen fick han springa utanför skolbussen hela vägen hem. Bussföraren var snäll nog att köra sakta.

En dag hade mamma ramlat i hemmet. Hon ropade på pappa och oss men ingen av oss var inne. Till slut sa hon: ”- Roy, hjälp mig, jag kommer inte upp”! Roy tittade på henne och gick sen fram och tog tag i tröjan och drog in henne till sängen. Med hjälp av sängen och Roys rygg kunde hon sedan dra sig upp.

En annan gång kom en grannfru hem och som vanligt dukade upp mammas nybakade bullar och saft på en bricka och serverade sina två pojkar detta. Hemma hos oss, märk väl. Dagen innan hade mamma klagat till pappa och sagt ”-kan hon inte ens fråga först, det ska väl inte vara så svårt!?” När grannfrun kom till dörröppningen med glad min och brickan fullproppad. Ja, då kom hon inte längre. Roy stod där och stoppade henne med ett mörkt mullrande. Han måste ha förstått vad mamma sagt.

En otrolig händelse som vi barn fick vara med om med denna stora nallebjörn.

Det var en skön vinterdag och snön gnistrade härligt, skaren knastrade under fötterna och vi tre flickor ville ut på äventyr. Vi hade ofta fått åka med på en mjölksläde som Roy drog med lätthet. Denna underbara dag skulle förgyllas av att vi åkte iväg själva. Inga föräldrar. Min storasyster styrde och vi satt bakom. Roy var en trygg men stor hund och vi var lite oroliga för han kunde skrämmas om han var bunden, men denna dag var han så lugn. Tiden rusade fram och vi var nästan hemma igen. Vad ser vi på den snöskottade smala vägen framför oss!??  Jo, EN HÄST! Grannflickan kom ridande och i famnen hade hon ja… vad??? EN KATT!!!  Kunde det bli värre???  Min syster tänkte nog lika dant och plötsligt sätter hon ner båda fötterna på vägen och försöker bromsa Roy som gäärna ville till andra sidan. Problemet var ju att Roy var många gånger starkare och kände nog inte ens att hon gjorde allt för att få stopp på den stora släden. Hennes små fötter hamnade under släden och hon började skrika av smärta.   Roy stannar hela ekipaget och backar tills hon kom loss och sen stod han helt stilla och tittade inte ens på hästen eller katten. När de gått fortsatte han färden hem. Som tur skadade hon sig inte!

Roy satte hundens roll på kartan för oss. Jag har bara haft en hund sen dess som haft samma psyke. Men det finns hur många som helst. Men för mig så är det just det speciella med Roy som skapat mitt stora intresse för hundar.

Denna underbara Roy råkade lägga sig mot en rostig spik och då hans päls var så tjock och han rullade sig i snö, så märkte vi inte skadan. Plötsligt var det försent. Inflamationen hade spridit sig och pappa var tvingad att åka till veterinären med Roy. Det var nästan som att hunden visste vad som skulle ske. Han hade suttit som vanligt i baksätet, men han höll sitt stora huvud lutat på pappas axel hela vägen. Han hade tittat pappa i ögonen med en förstående blick. Vi såg aldrig våran Roy mer. Men vi glömmer honom aldrig!

//Sussi

Detta inlägg är direkt kopia från sbk. Men det är viktigt för er alla som har hund att veta om vad som gäller! 

Som hundägare har du ALLTID strikt hundägaransvar!

Det strikta hundägaransvaret betyder helt enkelt att du som hundägare ALLTID är ansvarig för vad din hund gör, oavsett om din hund har blivit provocerad eller inte.

Det kan tyckas konstigt och märkligt att du blir ersättningsskyldig om din kopplade hund skulle råka bli påhoppad av en lös hund och hamna i slagsmål. Om din hund i en sådan situation skulle klara sig utan skador medan den lösa hunden får bitskador är du som hundägare ersättningsskyldig för veterinärvården av hundens skador.

Om din hund hamnar i slagsmål med andra hundar är du alltså alltid skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuella skados som din hund har orsakat, oavsett vilken hund som har startat slagsmålet. Dock är den andre hundägaren lika ansvarig för sin hund och måste ersätta dig för din hunds eventuella skador.

Det är viktigt att ta kontaktuppgifter på inblandade hundägare vid hundslagsmål. Det är inte alltid man upptäcker skador i stressen och tumultet efter ett hundslagsmål.

Se också till att din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring. Annars kan du råka ut för att betala stora pengar för skador som din hund orsakat.

 Jag kopierade detta inlägg för att ingen information skulle bli felaktig. Läs artikel och ananat här: http://www.sbk.nu/templates/Page.aspx?id=8595

Allergivänliga hundar?

Author: S.R-lilja

 

 
 

Allergivänlig? Jag? Näe!

Måste medela att tyvärr finns det inte några allergivänliga hundar! Inte ens nakenhundar är det.

Det kan däremot vara så att vissa hundar utsöndrar mindre allergener. Det vet man inte om man inte först umgås med hunden.

Många tror att längden på pälsen spelar roll men detta är en felaktig uppfattning. Däremot har man sett att hanhundar har en lite högre utsöndring än tikar. Hudinfektioner visade även ge en ökad allergenutsöndring hos hundarna. Enligt Veterinär Anna-Karin Andersson Landgren som ger expertråd i  fråga-veterinären. se

Min lillasyster är pälsdjursallergiker och fick en dag prova på att ha pudlar. Två tikar närmare bestämt. Dessa skulle ju vara allergivänliga, sa man. (Detta var några år sedan) Det gick bra ända tills kvällen närmade sig. Hon fick klåda i ögonen som började svälla upp. Akut fick hundarna flytta hem till mig för att dagen efter återlämnas till ägaren.

 

Det gäller att ha bra sinnen!

Vad händer med ditt djur när du sålt det?

Tyvärr är inte alla köpare djurvänner!

Det finns många hemska historier om hur djur drabbas av både det ena och det andra.

Risker med att sälja sin hund/häst/åsna/ko/gris på nätet är otäcka. Ni har säkert hört att de utnyttjas av ligor för att vara med i olika snuskiga sittuationer med betalande kunder. 

Nu är det inte bara detta, hittade även en sida där det förs en  fullt öppet diskution om, att man ska köpa djuren billigt på blocket och lämna in dem för slakt. Det skulle bli mycket mat för en liten summa. Här gäller det även höns o kaniner.

En annan grupp är de som köper små kattungar, gnagare eller kycklingar för för att föda upp sina ormar etc.

Sen har vi vissa som köper upp fina katter eller hundar som kommit upp sig i åren och skulle få en fin tid på ålderns höst. Men vad händer istället. De blir avelsdjur trots lovad kastrering mm. Detta kan man ju lätt motverka genom att själv se till att risken försvinner innan djuret säljs.

De kan även bli träningsleksaker för kamphundar. För detta ändamål behövs det inte betalas för djuren ens. Många hundar och katter blir stulna ute också, så bind inte din hund utanför affären eller liknande.

Tänk på att De som köper och de som kommer för att hämta djuren är inte alltid  samma personer. De skickar någon mer trovärdig och snäll människa för att säljaren  ska tro att allt är bra och att deras lilla pälskling kommer att få det bra.

Inom alla dessa grupper gör köparen allt för att verka intresserade av era söta och gulliga djur.

När det gäller fodervärdar så har vi många berättelser om hur uppfödarna blir lurade.

Tips till er som vill sälja era djur:

 • Sälj inte för billigt! Oavsett om det är renrasig eller blandras
 • Be om legitimation, alltid avskräcker det någon.
 • Lämna inte ifrån er djuret till köparen om pengarna inte är i din hand.  Tänk på att avbetalning kan leda till att ditt djur är långt borta innan summan är fullbetald. Du får intetillbaks ditt djur eller pengar. Polisen kan inte göra mycket när det gäller detta. Vill man köpa ett djur så borde ju pengarna finnas redan.
 • Lämna inte ut ditt djur på prov. Du kan  förlora din vän!

 

Sen får vi inte glömma att som säljare har du själv en hel del regler att följa.

 • Var beredd på att visa ditt ID och lämna inte bara ut ditt mobilnummer. Köparen ska kunna få tag på dig om det är något fel. Du kan även lämna nummer till den veterinär du varit med djuret och modern.
 •  Glöm inte att ditt djur ska vara: Id-märkt, vaccinerad, avmaskad och  besiktigad och detta intyg  får inte vara äldre än 7 dagar gammalt när köparen skriver på. Hästförsäljning är mer avancerat så det får man nog ha experthjälp för att lösa på bästa sätt.
 • Köparen ska även få med en lista på: djurets matvanor, om djuret har särskilda behov och ibland även tips på skötsel.
 • Säljer du en valp? Köparen har rätt att se modern i hemmet med valpen. Det finns många oseriösa säljare som kanske stjäl valpar och säljer dem. Visa att du är seriös!
 • Sälj inte djuren för unga! De finns en anledning till varför olika raser stannar längre tid hos modern.
 • Var noga med att ha alla papper samlade och klara vid försäljningen. Glöm inte att informera om försäkringsbolaget ni själva har. Ofta får man lite rabatt.

Jag själv begärde att få komma och hälsa på köparen för att se hur det skulle bli i framtiden för min hund. Nu gjorde jag inte det men det visste ju inte köparen. Vi  höll kontakt via mail och jag begärde fotografier för att det skulle ju vara roligt att få se hur hunden trivdes. Det var inga problem.

När jag en gång köpte en misskött hund, som suttit fastkopplad hela dygnet inomhus, tränade jag upp den till en fin och skötsam vän. Jag hade små barn och andra djur vilket ledde till en planerad försäljning. Nu var jag just så naiv och godtrogen som jag varnade er för här ovanför. Tiken skulle få komma till en ung och aktiv tjej som älskde att träna hundar och var glad att få en så duktig hund som denna. Hon ville betala en liten summa först, för att prova på att ha hunden hemma. Hon var rädd att hennes sjuka mamma inte skulle klara av en stor hund. Jag gick med på det och skrev ett kontrakt med henne.

Inte kom pengarna och hon hade hundra orsaker för att hon inte kunde betala. När jag begärde att få hem hunden så lovade hennes mamma att hjälpa till. Men nej, ingen hund och inga pengar kom på avtalad tid. Jag kontaktade polisen, men fick som sagt inte mycket hjälp. Till slut blev jag arg och tog med en vän med hans stora trygga schäferhane. Vi åkte till adressen och då var bara mamman där med  ”min” hund. Hon blev självklart rädd och gav oss hunden. Vi fick några elaka samtal men hon fick inte något för det. Så det blev ett lyckligt slut trots allt. Jag  lärde mig att inte lita på alla iaf. Jag gjorde inte om misstaget och sålde senare tiken till ett par som var ute efter en hund som gillade sök och att springa. Hon var perfekt och hennes liv leker än idag. :) Det är kul när man får höra hur bra det går.

Kommer ni på något mer som jag missat att ta upp? Skriv gärna detta här under. Tack på förhand!

 

Har ni själva varit med om några konstiga och oseriösa köpare?

Vågar ni sälja era djur för en billig summa?

Nu varnas även hundägare för att det finns ligor som stjäl hundar och åker direkt utomlands för att sälja dem för höga belopp.Det finns nog många fler tips inom allt detta. Hoppas att vi slipper olyckliga djur i framtiden iaf. Skriv gärna en kommentar.

Hundar är livet!

Author: S.R-lilja

Hundar är livet

 Det är inte svårt att förstå varför en hund blir människans bästa vän!

Hunden har en förmåga att ge sin/sina ägare ovillkorlig kärlek. Det spelar ingen roll hur man ser ut, om man är tjock, smal, frisk eller sjuk. hunden finns där för dig! Många säger att man lever längre om man har en hund. Det kan ju bero på bl.a att du kommer ut oftare, du får mer social kontakt, då folk gärna pratar med och om din hund. Sen påverkas även blodtrycket av att det sänks när du kelar med din hund. Du får också ett välbefinnande när du ser att din hund trivs och mår bra.

Jag tyckte att det var väldigt roligt att träna mina hundar och lära dem olika trick. Det gäller att träna med hjärtat. Lek fram det du vill lära ut. Jag fick min hund att säga ”Mamma” genom att lyssna på hundens prat när han ville ha godis. Jag belönade varje gång det lät som rätt ord och upprepade själv ordet. Det tog inte så lång tid och med godis menar jag ostbitar och korvbitar.

Jag beundrar dem som kan träna hundar till bl.a blind-, service- och skyddshundar. Även sök är kul. Tänk att träna dem till att hitta svamp, mögel, personer mm.

Hundar kan göra att man orkar med tuffa dagar och smärtan minskar om man har plågor av olika slag. De ger en glädje och vill inget hellre än att vara vid din sida och glädja dig.

Bilden ovanför texten här är på Zlema  och  hennes matte S.Björk. Visst är de söta inhop! Jag hoppas att hon vill dela med sig av sina erfarenheter så blir det ju roligare också. Inte bara jag som skriver då. :) Ni är välkomna med tips  och om ni har någon bra historia om er hund så var inte rädda för att skiva på denna sidan. Har ni någon hund som gått bort så finns här en minneslund som du kan skriva i. Vill ni ha bild så finner ni min mail i övre raden Kontakt, info …

 Hundar kan till och med känna av vissa sjuktillstånd hos människan.

Det finns hundar som kan känna av cancer och infarkter och till och med om du får sockerkänning. De varnar innan du ens  känner av det själv.

Hundar har speciella band till sin ägare och det känns tryggare i livet med denna hjälp.

Diabeteshund utan att ha tränats till det

Jag har hört om en man som hade en hund som räddade livet på honom. De var ute och gick i en promenad och när de kom fram till en backe så stannade hunden. Husse försökte med allt men hunden gnällde och satt där orörlig. Snart började husse känna en oroskänsla i kroppen. Han att han behövde socker. Han hade en banan med sig och fick på så vis snabb hjälp. Han klappade om sin käre hund och snart kunde de gå vidare.

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu