Archive for the ‘KATTER’ Category

Våra söta små pälsklingar

Author: S.R-lilja
Tussan är svart och är en blandning av perser och Brittisk korthår. 3 1/2 år gammal. Gillar mest att vara inne. Väldigt sällskaplig. Jussi är en blandning av perser och N. skogkatt. 3 år och busig. Gillar att springa ute eller leka inne. Pratig och kelig som få. På sommaren får det vara ute och som tur är springer de inte bort. Båda är kastrerade och det är tryggt. Det räcker att vi knackar på fönstret så springer de in.

Tussan är svart långkorthår med bernstensbruna ögon.

Hon är en blandning av perser och Brittisk . 3 1/2 år gammal. Gillar mest att vara inne. Väldigt sällskaplig.
Jussi är semilånghår. Gråvit som en snöleopard. Han är sammetsmjuk och tovar inget. Han är en blandning av perser och N. skogkatt. 3 år och busig. Gillar att springa ute eller leka inne. Pratig och kelig som få.
På sommaren får det vara ute och som tur är springer de inte bort. Båda är kastrerade och det är tryggt. Det räcker att vi knackar på fönstret så springer de in.

 

 

Återupptar bloggandet

Author: S.R-lilja

Hade glömt av att jag hade denna bloggen. Har haft ett långt uppehåll då jag varit med på Kattsajten (Hemmets Journal) och även lagt ner tid på facebook med olika grupper och sidor.

Nu ska ju Hemmets Journal lägga ner kattsajten och handarbetssajten mm och det känns jättetrist. Vad det blir för samlingsplats härnäst vet jag inte ännu.

Jag kommer att fortsätta att skriva dikter till den lilla diktboken som heter ”Kattdikter för katter av katter” som säljs till förmån för hemlösa katter. Även om det inte är stora summor pengar som kommer in så är det ju alltid något. Men hur man ska fortsätta sprida information om diktboken är det inget jag vet än. Det kommer nog att gå bra ändå.

Har någon här på bloggproffs förslag på någon bra kattsida som ni tycker är ett perfekt forum så hojta till :) Det ska vara en trevlig sida utan elaka kommentarer som det tyvärr finns på många sociala medier. Kattsajten var väldigt bra tycker jag.

Nej, nu ska jag ut i vårsolen. Katterna vill leka lite. :)

Hej hopp

Förstår du din katt?

 

När man köper en katt
Tänk på att få med lite ifrån kattens toamaterial. Häll det i det överst i den nya lådan när ni kommer hem. Använd samma sorts material som tidigare ägare hade tills katten är van vid vart kattlådan är. Byt lite åt gången om du vill ha annat material. Katten kan protestera annar.

Katter som gör sina behov utanför lådan kanske tycker att lådan är för ren.

… Gör inte en totalrengörning oftare än var annan vecka. Det räcker med att ta bort det värsta varje dag och om det behövs tömmer man ut lite och fyller på nytt. Men tvätta lådan endast varannan vecka. Materialet ska ha tillräckligt djup för att katten ska kunna gräva i lådan. ca 5-8 cm bör räcka i höjd. Lådan får heller inte vara för liten. Katten ska obehindrat kunna vända sig och kunna stå på alla fyra utan att kröka sig om man har tack på lådan.

Tips, när du rengör lådan använd gärna klorin, de doften gillar katter tydligen.
Ska du däremot rengöra andra platser katten gjort ifrån sig på. Rengör du med Citron. Det gillar INTE katter iaf. Citron kan du med fördel stryka på sladdar om katten biter i dem. Men glöm inte att doften försvinner ganska fort. Du kan även testa ättika.

Inför Lussefirandet

Author: S.R-lilja

 


Bäst att vila innan lussetävlingen avgörs. :)

http://hn.se/nyheter/lussekatt2011/1.1397383-bidrag-lussekatt-2011/1.1433366-frazze-tva-ar

 Här kan man rösta på lilla mig! :)

Söta som socker

Author: S.R-lilja

Saga är nyfiken på örterna :)

 Saga är en blandras mellan Norsk Skogkatt och Perser

Älskar att bli fotograferad

Goosie är en blandras av Norsk Skogkatt och ChinchillaPerser Ovanligt med en hane som är trefärgad. Men det är kanske pga att det är goldenfärgad chinchillaperser i honom. Väldigt härlig katt med stort hjärta. Lättränad och charmig.

Perserkatten Bella!

Bella renrasig Perser, fick inte gå i avel pga att nosen inte var tillräckligt platt. Själv tycker jag att hon är finare än avelskatterna. Men det är ju min åsikt. Inga problem med andningen här inte. :)

Eldflamman

En blandraskatt till, denna söta misse är en blanding mellan Main Coon och Norsk Skogkatt. Frisk, glad och pratig blir nog ganska stor.

Perser/Norsk Skogkatt

Maja är en blandras mellan Perser och en hemlig beundrare. Hon ser ut som en gosig nallebjörn med sin täta, korta och mjuka päls. Hon är en fin liten dam som inte låter sig luras av tuffa killar.

 

Myter

 

Myt: En katt klarar sig alltid även om man släpper ut den i det fria.

Falskt: Många tror att katter klarar sig själva om man släpper ut dem, vilket antagligen är en av anledningarna att så många katter överges varje år och blir hemlösa. Trots att en katt kanske har tjock päls och en bra jaktinstinkt är detta inte tillräckligt för att den ska klara en svensk vinter. De katter vi idag har som husdjur kommer från varmare länder.

Myt: En katt landar alltid på fötterna.
Falskt: De flesta katter gör det vid lägre fall, men det beror dels på katten och dels på hur högt fallet är. Katten har en viss förmåga att dämpa farten pga deras lösa skinn men det är ingen garanati att det hjälper. Av de katter som kommer in akut till veterinär efter en olycka har de allra flesta ramlat ner från en balkong. Därför bör du näta in din balkong eller endast låta katten vara där under uppsikt.

Myt: Katter är självständiga djur som inte behöver sällskap och klarar sig utmärkt i det vilda.

Falskt: katter vill ha sällskap av både människan och av andra djur.

Myt: Den bästa leksaken för en katt är ett garnnystan.

Falskt: Det är stor risk att en katt som leker med garnnystan också sväljer garn, och detta garn kan fastna i tarmsystemet och orsaka problem som i värsta fall kräver en akut operation. Risken är även påtaglig att katten snurrar in sig i garnet och stryper blodtillförseln till en eller flera kroppsdelar. Lek med garn och andra trådar bör därför endast ske under uppsikt!

 

Myt: Innekatter är djurplågeri.
 
Falskt: En katt som går ensam i en lägenhet hela dagarna kanske inte särskilt roligt liv. Men det går utmärkt att ha katter enbart inomhus om man som ägare kompenserar för den motion, det jakt, klös- och klätterbeteende som katten annars skulle ha fått utlopp för. Leker man med sin katt varje dag så mår både du och katten bra.  Har man inte tid och ork att göra detta så är ett alternativet för innekatter att få en kattkompis.
Myt: Perserkatten är en soffliggar-ras som inte behöver någon aktivering.
 
Falskt: Persern är en lugn ras som kräver lika mycket stimulans och aktivering som andra katter. Behandlar du den som en prydnadssak kommer den att bli inåtvänd, opersonlig och tappa gnistan, men ger du persern den uppmärksamhet och stimulans som den behöver blir den lika livfull som vilken katt som helst.
Myt: Katter ”känner på sig” vad som är giftigt, t ex växter.
 
Falskt: Katter har inget extra sinne för sådant. Katter äter det de tycker luktar gott, oavsett om det är nyttigt eller livsfarligt.
Myt: Katter kan äta lite vad som helst.
 
Falskt:  Katter är köttätare och mår bäst av en kost som till största del består av kött. De har svårt att ta upp näring från vegetabilier. Katter till exempel inte leva på hundmat eftersom katter och hundar har olika näringsbehov. Hundmat saknar exempelvis det för katter nödvändiga ämnet taurin, så en diet på hundfoder kan göra katten blind.

Giftigt för din katt!

Author: S.R-lilja

Först och främst FÖRSÖK att behålla lugnet om olyckan är framme!

Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär giftinformation – dygnet runt

 Ha noga koll på att du har ägarpapper, försäkringspapper och  Veterinärpapper med cipnummer eller ID-märkesnummer och information om vaccination mm. i samma mapp.

 • Choklad, ju mer kakaohalt desto värre.
 • Tobak
 • Smärtstillande medel inehållande paracetamol, eller acitylsalisyra
 • Klorerade desificeringsmedel
 • Insektsgift
 • Ormbett 
 • Råttgift
 • Rå lök
 • Blommor och växter av oilka slag se vilka här: http://www.junglespots.se/Engelsk%20sida/giftigav.htm 

Nyfikna och ovetande om faror!
Katten vet inte vad som är giftigt!

Kanske det är en idé att varna för julblommor som julrosen och julstjärnan redan här. Julen är ju i antågande.

// Myt: Fisk är bra kattföda.

Falskt: Fisk i stora mängder är inte bra för katter. Det beror dels på att rovfiskar, såsom tonfisk, innehåller höga halter av tungmetaller som är farligt för en liten kattkropp, och dels att fisk i sig har ett mineralvärde som är för högt för katter och kan leda till att de får struvit (kristaller i urinen). Rå fisk är särskilt dåligt eftersom den hämmar upptaget av en b-vitamin (thiamin) vilket på sikt i värsta fall kan leda till hjärtsjukdom och förlamning. Dessutom har rå fisk sannolikt med sig parasiter såsom bandmask. Vidare innehåller fiskkött för lite E-vitamin i förhållande till mängden fleromättade fettsyror. Ger man mycket fisk kan detta medföra att katten drabbas av pansteatit som är en inflammation i fettvävnaden som gör att underhudsfettet klumpar ihop sig och förstörs. Fiskprotein är också en vanlig allergen för katter med födoämnesallergi

Om din hund eller katt drabbas av ormbett gör så här:
Se till att djuret inte går självt utan bär det hem. Gör rent själva bettstället med till exempel Alsolsprit. Ge vattenlösligt kortison enligt veterinärens ordination.
Kyl ner bettstället med krossad is för att lindra svullnaden. Kontakta alltid veterinär! De allvarliga komplikationerna till huggormsbett kommer nämligen senare och innefattar skador på hjärta, lever och njurar.

 Alla ormbett kan vara farliga. Vi har lyckligtvis inte så giftiga ormar i landet men huggormsbett är tillräckligt farligt för speciellet katter. Värst är det dock när djuret blir bitet i benet. Giftet sprids då snabbt om djuret rör sig. Om du vet att det finns mycket orm där du bor bör du se till att ha vattenlösligt kortison hemma. Tala med din veterinär om att få ett recept utskrivet.

Källa: http://mainecoon.ifokus.se/articles/4d7148e6b9cb46222705cf94-giftigt-for-vara-katter och http://www.swecat.com/Katt/Forgiftning

Du har väl inte glömt att skriva upp telefonnummer till giftcentralen och veterinären???

Katten tränar upp dig

 

Ja, det är faktiskt sant! Katten lär dig att förstå vad den vill!

Och du är faktiskt riktigt läraktig. Du lär dig mer och mer för var dag med din katt. Är du bara intresserad och nyfiken så ska du få en hel del kunnande från din vän. Har du fler än en katt så lägg märke till hur de pratar med varandra. :)

Katten använder både kroppsspråk och jamande för att prata med dig. De har en mängd olika tonlägen i sin repetoar.

När katten jamar betyder det ungefär ”Se på mig – jag behöver prata med dig.” Men de kan ju jama på flera sätt här kommer en liten tolk för kattspråket:

Jama uppfodrande – ”Släpp genast ut mig!”
Jama bedjande – ”Du har väl inte glömt att jag ska ha mat?”
Jama ängsligt – ”Rädda mig från den här otäcka situationen” (t ex om man sitter på en gren och inte vågar klättra ner).
Kurra mjukt – ”Hej, här kommer jag” eller om det är en kattmamma med ungar: ”Följ mig.”
Gny lågt – ”Jag är rädd”
Fräsa – ”Låt mig vara annars blir det synd om dig!”
Skrika – ”AJJJJ!!!”

Svansen

Mycket kan uttryckas med svansen. Höjer den sig stolt i luften eller gömmer katten den så gott det går mellan benen? Ja, innebörden i dessa meddelanden till omgivningen skiljer stort.

Högburen svans – ”Hej, här kommer jag!” Ju högre buren svansen är, desto mer intresserad är katten av dig. Står den rakt upp utan böjd svanstipp finns det inga reservationer alls.
 

Svagt böjd, hängande svans – ”Jag känner mig trygg.”
Horisontellt uppburrad svan – ”Jag tänker gå till anfall!!” Om nedre delan av svansen hänger är aggressiviteten parad med rädsla.
Svansen slår fram och tillbaka – ”Ska jag eller ska jag inte – jag kan inte bestämma mig…” Är svansen dessutom uppburrad kan det vara fara på färde – katten kan bestämma sig för att gå till anfall.

Svansen slår inte så hårt utan svänger lite lätt- ”Ok, lite mysigt är det iaf.”
Svansen bärs riktigt lågt eller instucken mellan benen – ”Jag ger mig, du är överlägsen.” Ska man få stryk eller slåss är svansen bara i vägen. Och genom att gömma undan svansen blir kattens målyta mindre.

Om katten styrker sig mot en grannes ben så räknar katten den personen som en i gänget. Vänskapsbanden stärks!

Titta även på kattens ögon när du kelar med den.

Smalnar de av så är det dags att sluta kela. Katten blir snart irriterad och kan klösa dig.

 

Katter är väldigt tydliga i sitt kroppsspåk och ger direkta order som du lär dig innom kort.
Katten sträcker ut sig vid dina fötter:
”Det är hög tid att du börjar klappa mig nu!”

Katten jamar regelbundet:
”Jag tänker irritera dig ända tills du ger mig mat!”

Katten lägger en leksak vid dina fötter:
”Lek med mig!” detta är om det är en mus även en av kattens största gåva till dig! ”Se här vad jag fångade till dig, mat!”

Katten hoppar upp på fönsterblecket:
”Ser du mig? Hallå?!?! Släpp in mig!”

Katten stirrar envist på dörrvredet:
”Släpp ut mig! Nu!”

Det finns mycket mer att läsa om katters sätt att prata med dig. Bl.a. Har ICA en kattbok om detta. Sen finns det även på HJs kattsida

Var rädd om din katt!

Author: S.R-lilja

Små katter är nyfikna

Var rädd om din katt! Visa den vad som inte är tillåtet genom att först försöka mota bort kattungen några gånger, fungerar inte det kan man använda en dänkflaska med vatten och gör ett kort sprutande mot nosen. Så gör mammakatt när hon säger ifrån. Tänk på att detta inte ska göras för alla små misstag. Din katt kan bli osäker och skygg. För att förenkla detta påstående kan ni titta på detta korta inslag:     http://youtu.be/2HkWV3LBiZc

 • Gäller det farliga saker som att den biter i elsladdar?  Pensla eller stryka på ättika på sladdarna lite då och då. Katter och hundar gillar inte doften.
 • Hoppar den upp på bänkar eller fönsterbräden och du inte vill det, så kan du även plasta in platsen med plastfolie ett tag. Det blir halt och statiskt för katten.
 • Om katten river på möbler så går det att täcka den möbel som blir mest angripen med en vaxduk.
 • Katter ska inte leka med garnnystan eller snören obevakat. De kan trassla in sig och kvävas.
 • Små aluminiumbitar från godis eller medicin är farligt för katter att svälja.
 • Katter ska inte äta mediciner som är avsedda för människor och inte ens vitaminer som inte är avsedda för katter.
 • Tänk på att katter är snabba och var noga med att inte katten kan hoppa upp på spisen. Är den van med den friheten är risken stor att de bränner sig någon gång.
 • Levande ljus är intressant att titta på, för det rör sig och lockar till lek, men aj, vad hett!
 • Julgransdekoration är spännande! Men kan de klara av ett fall utan att gå sönder? Splitter kan ge svåra skador på din katt.
 • Vill du inte att katten ska följa med dig ut, vilket den kan göra utan att du märker det, så kan du göra en sluss, innanför dörren, med hjälp av ett billigt kompostgaller. Kostar inte många kronor och bildar ett bra skydd vid dörren. Du öppnar en sida av gallret, kliver in mot ytterdörren och stänger gallret efter dig INNAN du öppnar ytterdörren. Då hinner du se om katten är med eller håller sig kvar inne.     Ett kompostgaller är fyra fristående galler som kan med hjälp av fjäderfästen, ingår, kan vridas och sättas ihop till en fyrkant. Sätt därför ihop alla fyra men fäst inte ihop hela, slussen ska bilda ett U om man säger så, annars får du inte plats själv.

Fler tips och goda råd? Skriv gärna en kommentar. Tack!

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu