Myter

 

Myt: En katt klarar sig alltid även om man släpper ut den i det fria.

Falskt: Många tror att katter klarar sig själva om man släpper ut dem, vilket antagligen är en av anledningarna att så många katter överges varje år och blir hemlösa. Trots att en katt kanske har tjock päls och en bra jaktinstinkt är detta inte tillräckligt för att den ska klara en svensk vinter. De katter vi idag har som husdjur kommer från varmare länder.

Myt: En katt landar alltid på fötterna.
Falskt: De flesta katter gör det vid lägre fall, men det beror dels på katten och dels på hur högt fallet är. Katten har en viss förmåga att dämpa farten pga deras lösa skinn men det är ingen garanati att det hjälper. Av de katter som kommer in akut till veterinär efter en olycka har de allra flesta ramlat ner från en balkong. Därför bör du näta in din balkong eller endast låta katten vara där under uppsikt.

Myt: Katter är självständiga djur som inte behöver sällskap och klarar sig utmärkt i det vilda.

Falskt: katter vill ha sällskap av både människan och av andra djur.

Myt: Den bästa leksaken för en katt är ett garnnystan.

Falskt: Det är stor risk att en katt som leker med garnnystan också sväljer garn, och detta garn kan fastna i tarmsystemet och orsaka problem som i värsta fall kräver en akut operation. Risken är även påtaglig att katten snurrar in sig i garnet och stryper blodtillförseln till en eller flera kroppsdelar. Lek med garn och andra trådar bör därför endast ske under uppsikt!

 

Myt: Innekatter är djurplågeri.
 
Falskt: En katt som går ensam i en lägenhet hela dagarna kanske inte särskilt roligt liv. Men det går utmärkt att ha katter enbart inomhus om man som ägare kompenserar för den motion, det jakt, klös- och klätterbeteende som katten annars skulle ha fått utlopp för. Leker man med sin katt varje dag så mår både du och katten bra.  Har man inte tid och ork att göra detta så är ett alternativet för innekatter att få en kattkompis.
Myt: Perserkatten är en soffliggar-ras som inte behöver någon aktivering.
 
Falskt: Persern är en lugn ras som kräver lika mycket stimulans och aktivering som andra katter. Behandlar du den som en prydnadssak kommer den att bli inåtvänd, opersonlig och tappa gnistan, men ger du persern den uppmärksamhet och stimulans som den behöver blir den lika livfull som vilken katt som helst.
Myt: Katter ”känner på sig” vad som är giftigt, t ex växter.
 
Falskt: Katter har inget extra sinne för sådant. Katter äter det de tycker luktar gott, oavsett om det är nyttigt eller livsfarligt.
Myt: Katter kan äta lite vad som helst.
 
Falskt:  Katter är köttätare och mår bäst av en kost som till största del består av kött. De har svårt att ta upp näring från vegetabilier. Katter till exempel inte leva på hundmat eftersom katter och hundar har olika näringsbehov. Hundmat saknar exempelvis det för katter nödvändiga ämnet taurin, så en diet på hundfoder kan göra katten blind.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu