Tips till hundarnas tassar.

Author: S.R-lilja

Fotbad är härligt!

Klåda på trampdynorna? 

Kan ha många olika orsaker. På sommaren finns det många orsaker bl a glassplitter, saltvatten, träflis, växter med taggar etc etc.

På vintern finns det risk för köldskador, vägsalt, isflikar som är vassa, grus, kylarvätska (som för övrigt är giftigt att förtära) och hundar som överanstränger sig kan få lite ont i tassarna och slickar eller biter pga det.

Torrsprickor och behov av rengörning:  

Tvätta med grönsåpa  utblandat med jummet vatten, det är inflamationshämmande. Kolla om hunden är torr i trampdynorna. Hälper inte grönsåpan så prata med veterinär. Lägg gärna inte bandage för då blir det varmt och luften kommer inte åt. Har botat många djur med grönsåpa som blandas i lummet vatten. Detta tassbad kan du använda för att mjuka upp trampdynorna och även att ta bort salt från vägen.

Hunden biter i tassarna ofta!?

Undersök tassarna noga! Det kan vara en liiiten flis som är jobbig. Är det inget av de ovanstående orsakerna och  fortsätter problemet längre tid, så…

Råder jag er att uppsöka veterinär i första hand. Innan ni testar något annat. Då riskerar ni inte att göra skadan värre.

Det kan vara allergi mot visst f0der, för mycket protein eller äggallergi. Det finns många olika sorters allergi så det kommer att ta tid innan man kan utesluta produkter. Man får goda råd av veterinären vid dessa tillfällen.

Det kan vara svamp: detta kan vara enklast att bota. Även här får du tips från veterinären

Det kan vara på grund av stress eller tristess. Här kommer man att få fundera på vad man aktiverar sin hund med.

Gul eller röd päls runt tassarna?

Missfärgning pga salivet och huden har inte samma ph-värde.

Tvätta rent med galltvål. Det kan krävas att du gör om det och att du är tålmodig. Missfärgningen försvinner men inte pälsens orginalfärg. Galltvål är inte giftigt och det bleker inte. Du kan till och med tvätta hundens nospäls och under tårkanalerna. Det fungerar på katter också. Galltvål finns beskrivet i min blogg. Sök på galltvål. :)

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu